Köpeklerdeki uyuz hastalığı insana geçer mi? Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, uyuz hastalığının temas yoluyla bir canlıdan diğer canlıya geçebileceğini söyledi. Yıldız, çok geç kalmadan köpeği veteriner hekime götürülmesinin hastalığın çok yayılmadan kontrol altına alınabileceğini ifade etti. 

Yıldız yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Çevremizde gerek sahipli gerekse sokak köpeklerinde uyuz hastalığı maalesef sık görülür. Önce uyuz hastalığı hakkında kısa bir bilgi verelim. Uyuz hastalığı bir ektoparaziter (dış parazit) hastalıktır.

En çok belirtilerini  deride ,ayrıca kulakta da gözükür. İnsanlar köpeklerdeki tüy döküntülerini görünce hemen bu uyuz hastalığına yakalandı diye söylenseler de, köpeklerde tüy dökülmesine neden olan birçok hastalık mevcuttur.

Örneğin, mantar, alerji, malassezia  pachydermatis, v.b. bu hastalıklardan onlarca  sayabiliriz.Köpeklerde uyuz hastalığı bir cilt hastalığıdır. Üç çeşidi mevcuttur.Sarcoptes, demodex, otodeks her üçünün de etkenleri farklıdır.Fakat aynı hastalığı yaparlar.Sarcoptes ve de demodex gövdede deri hastalığı yaparken otodeks hastalığı kulakta yapar.

Uyuz etkenleri canlı ve de hareketli canlılardır. Temasla bir canlıdan diğer bir canlıya geçebilirler.Bu sayede ektoparaziter yaşama devam ederler.Bu arada uyuzlu köpekle kontrolsüz temasa geçen köpeğin sahibi de uyuzdan nasibini alır.Uyuz hastalığıyla karşı karşıya kalır. O kadar korkmayın.Yaşadığımız bu çağda biraz uzun süren çok güzel tedavi yöntemleri mevcuttur.Çok geç kalmadan hayvan sahibi kendi doktoruna, köpeği de en yakın veteriner hekime götürmesi hastalığın çok yayılmadan kontrol altına alınmasını, tedavi başarı şansını artırmış olacaktır."