Büyükşehir yasası ile köylerimizin mahalleye çevrilmesinin, Tarım ve hayvancılığa verdiği zararın görülmesi üzerine, bunu telafi etmek için çıkarılan 7254 sayılı kırsal mahalle yasasının, Sakarya'daki uygulamalarında yaşanan problemler ve köylerin bu sorunlarıyla ilgili olarak kurulan Köyüme Dokunma Platformu'nun Sakarya basını ile buluşmasında sonra ilk ziyareti, ilçe muhtar dernek başkanlarının katılımı ile Sakarya Muhtarlar Federasyonuna yapıldı. 

Karşılıklı görüş alışverişi olarak yapılan toplantıda, Köylerin öncelikli sorunu kırsal mahalle uygulaması ile ilgili sorunlar dile getirildi. 

Toplantıda Platform Sözcüsü Mecdi Cengiz, Sakarya'da mahalle yapılan köylerin, kırsal mahalle yasası çıktıktan sonraki yaklaşık iki yıllık süreçteki olumsuzlukları dile getirdi. 

Cengiz, "Yasa çıktıktan sonra, Sakaryada KIRSAL MAHALLE başvurularının baskılar nedeniyle çok az olduğunu, yapılan az miktardaki başvuruların da ilçe Belediyelerince işleme alınmadığını, cevap verilmediğini, yasa ile Belediyelere geçen tüm mal varlıklarının yoğun bir şekilde belirtti. Cengiz konuşmasında, yasanın çıkarılmasının, özellikle ve doğrudan, TARIM, HAYVANCILIK, DOĞA, ÇEVRE ve TOPRAĞI korumaya, geliştirmeye yönelik olduğu halde, Belediyeler bu yerlere RANT anlayışıyla yaklaştıkları için, yasa çıkalı iki yıla yakın zaman geçtiği halde, Sakaryada başvurusu yasa ve yönetmeliğe göre işlem görüp kabul edilen tek bir KIRSAL MAHALLE bulunmamaktadır. Türkiyenin 30 Büyükşehrinde binlerce mahalle YARI KÖY sayılan KIRSAL MAHALLE olurken, Örneğin, daha ziyade SANAYİ KENTİ olan Kocaeli'nde 243 Mahalle KIRSAL MAHALLE statüsüne alınırken, Büyükşehirler içerisinde önemli bir TARIM VE HAYVANCILIK BÖLGESİ olan Sakaryamızda ki bu olumsuz durum, yasanın uygulanması ile ilgili olarak, sorumluluk taşıyan başta Belediyeler olmak üzere sorumluluk taşıyanların yasaya aykırı keyfi tutumlarindan kaynaklanmaktadır." dedi.

Platform Sözcüsü Mecdi Cengiz, "Mahalle yapılarak, tüm varlıkları Belediyelere devredilen köylerin, tamamen yok olmaması ve KIRSAL MAHALLE alınması için, başta bu önemli konunun birinci derecede sorumlusu olan Muhtarlar olmak üzere, ZİRAAT ODALARI ve yasadan yararlanması gereken Mahallelerde sıkı bir işbirliği yaparak sorunlarin çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. 

Platform Sözcüsü Cengiz, "Köyüme Dokunma Platformu, siyaset ve politika üstü bir oluşum olarak başta iktidar olmak üzere herkesden destek bekliyoruz. Başvuru yapılan yerlerin, cevap verilmeyen, işlem yapılmayan dilekcelerin, yasal olmayan tüm icraatların, Cumhurbaşkanlığına kadar, her zeminde ve her  konuda, hukuksal olarak takipçisi olacağız" dedi.

Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem de yasanın kabul edilmesinden itibaren 2 yıllık süre içinde konu ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgiler vererek, Köyüme Dokunma Platformu'na ziyaretleri nedeniyle teşekkür etti.