SATSO Hizmet Binasında 5. Meslek Komitesi mensubu ve SATSO Yönetim Kurulu Yardımcısı Gökhan Tiryaki ile Komite Üyelerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına meslek grubu üyesi olan işletme sahipleri, çalışanları ve temsilcileri iştirak ettiler.

“Nitelikli istihdam için MESEM’den faydalanmalıyız”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren 5. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, “Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.

Sektörümüzden üyelerimizi ziyaret ederken bu projenin sonuçlarına ciddi ihtiyaç olduğunu ve daha fazla yaygınlaşması gerektiğini görüp bu konuda çalışmalar yapmayı planladık. SATSO çatısı altında tarafların bir araya gelerek daha yaygınlaştırılması adına bugün buradayız.  Milli Eğitim Bakanı’mızdan bu projeyi ilk dinlediğimizde ülkemiz için gerekliliğini anladıktan sonra şehrimiz için olması gerektiğini düşündük. Biz kendi işyerimizde de uygulamaya devam ediyoruz. Uzun eğitim süreçleri sonucunda nitelik kazanamadan mezun olan gençlerimizi pratik eğitim ile eğitmeye yönelik önemli bir proje olan MESEM işveren için de çok önemli bir çalışma. MESEM ile tecrübeli ustalar ve çalışanlar belge sahibi olabilecek, tecrübesiz ve niteliksiz kişiler de iş yerlerimizde okul kalitesinde eğitim görecekler. Değerli katılımcılarımıza ve bizleri bilgilendirecek hocalarımıza komitemiz adına teşekkür ediyoruz.” dedi.

Meslek Grubu Temsilcisi Akif Akyıldız; üyelerin firmalarını geliştirmeye yönelik faaliyetlerin artarak devam etmesi temennisinde bulundu. Akyıldız, “Bu tarz organizasyonların sürmesi en büyük temennimizdir. Sektörümüzden firmalarımızı ziyaret ettiğimizde bu projelerden haberdar olmadıklarını fark ettik. SATSO bu konuda sık sık duyurular yapmakta, ihtiyaçlarınıza ve sorunlarınıza yönelik de anketler düzenlemektedir. Bu anketlere katılım sağlamak sorunların çözümüne de katkı sağlamak demektir.” diyerek SATSO’nun çalışmalarını yakından takip edilmesi konusunda katılımcılara tavsiyede bulundu.


MESEM’in Meslek Liselerinden Farkı

Açılış konuşmalarının ardından Toplantının devamında Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mesleki Eğitim İl Koordinatörü Ali Pişkin Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili sunum yaparak konu hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Pişkin, Meslek liseleri ile MESEM’in Meslek Liselerinden farklı olduğunu belirterek şunları dile getirdi: “Mesleki Eğitim Merkezleri çalışmasında, öğrenciler haftada 1 gün teorik olarak okulda, 4 gün işyerinde çalışarak eğitim görüyor. Devlet sigorta yapıyor. Yaş sınırı yok ve yıl boyu kayıt devam ediyor. 34 alan ve 184 dalda eğitim vererek niteliksiz personele nitelik kazandıran bir sistemdir. Aynı zamanda yıllardır aynı sektörde çalışıp ustalık derecesine yükselmiş ancak herhangi bir mesleki tecrübe belgesine sahip olmayan kişilere yönelik de çalışma saatlerini ispatları halinde kısa bir ders ise sınav ile belge sahibi yapılıyorlar. 

SATSO Kampüsü’nde MESEM Bilgilendirme Ofisi 

Devletimiz 9-10-11. sınıflarda yüzde 30, 12. sınıfta ise yüzde 50 asgari ücret desteğini işverene vermektedir. SATSO ile İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz anlaşması gereğince SATSO üyeleri ile Hizmet Kampüsünde B blokta bizlere ayrılan ofiste görüşüyoruz ya da iş yerlerini ziyaret ederek proje hakkında bilgi verebiliriz” dedi. 

Pişkin’in ardından Meslek Lisesi ve MESEM idari temsilcileri tarafından konu ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Toplantının sonunda SATSO Üyelerinin soru-görüş ve önerileri cevaplanarak fikir alışverişinde bulunuldu.