//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde ameliyat olan 11 yaşındaki kardeşinin sakat kalmasının sebebinin doktorlar iddia eden abla Sedef Toç, “2 ay önce kardeşim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde şant operasyonu geçirdi. Operasyonu gerçekleştiren 2 uzman doktor vardı. Ameliyat esnasında enfeksiyon kaptı kendisi ama doktorumuz hasta takibi yapmadığı için kardeşim ameliyat sonrası sol bacağını kullanamamaya ve yürüyememeye başladı” dedi.

“YANLIŞ İŞLEM UYGULANDI”

Yaşanılan olayı anlatan abla Toç, “Kardeşim sakatlandıktan sonra durumu öğrenmek amacıyla doktorumuza başvurduk. Bizi ortopedi servisine yönlendirdi. Ortopedi servisi bize “bizlik bir durum yok tekrardan beyin cerrahisi görmesi gerek” dediğinde tekrar beyin cerrahisine gittik, kendileri bizi eve gönderdi. Bu sırada enfeksiyon bağırsaklara kadar yayılıyor ve kardeşimin sakat kalmasına sebep oluyor yani burada yanlış bir işlem uygulanıyor. Durum üzerine kardeşimi farklı bir hastaneye götürdüğümüzde çocuğun gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra film ve MR sonucu bir iltihap birikimi olduğu fark ediliyor. Bu iltihap enfeksiyon ile birlikte bağırsaklara kadar yayılıyor ve sakatlanmasına sebep oluyor. Elimizde raporlarımız mevcut” dedi.

“7 DOKTOR DA REDDEDİYOR”

Davalı olmadığı halde doktorun hastaya bakmayı reddettiğini söyleyen abla Toç, “Biz kendisine bir dava başlatmamışken bizi davalı gösterip çocuğun kontrolüne gelmeyi reddediyor. Şu anda çocuk cerrahi bölümünde yatmakta ve hiçbir kontrol sağlanmamakta. Ben dava sürecimi pazartesi günü başlattım dava sürecinden sonra doktorların gelmeme hakkı oluyor tabii fakat dava sürecini başlatmadan önce gelmelerine hiçbir anlam veremedik. Hastane hemşireleri de şaşkın durumda. Doğumevinde hemşire ve doktorlarımız çok güzel ilgileniyorlar. Şu andaki ilgi mükemmel ancak kardeşimin durumu tamamen doktor hatasından kaynaklanıyor. Hastanede sadece 2 tane beyin cerrahisi yok, 7 tane bulunuyor. Bu 7 isimde kardeşime bakmama kararı almışlar gelmeyi reddediyorlar Zaten raporu da mevcut, davalı olmadan bizlere bir rapor atıyorlar. “Hasta yakınları ile davalı olduğumuzdan dolayı kontrole gelemiyorum” gibi bir tutanak tutuyor fakat burada tuttuğu tarihte biz davalı gözükmüyoruz. Bu bir suçtur” ifadelerini kullandı.

“KONTROLLERİ GECİKMİŞ DURUMDA!”

Sağlık yetkililerine seslenen abla Toç, “Uzman unvanı altında bu yaptığı bir suçtur kardeşimin gerekli kontrolleri yapılması gerekiyor. Şu anda kontrolleri gecikmiş durumda, çünkü aynı zamanda beyninde tümör bulunuyor. Benim kardeşim dördüncü kez diren ameliyatına alındı, ameliyatta doktor bulunması gerekirken hiçbir beyin cerrahisi ameliyata dahil olmadı. Ameliyata sadece çocuk cerrahisi ve radyoloji ikisi arasında paylaşarak yaptılar. Kardeşim Allah’a emanet ameliyat oldu. Beyin cerrahinin bulunması gerekirken girmemeleri büyük bir suçtur. Biz kendimizce dava sürecini başlattık, dava nasıl ilerler bilmiyorum. Bu davayı kazanmak bize hiçbir şey kazandırmaz biz çocuğun sağlığını kaybettikten sonra dava kazansak ne olur bakılmasını talep ediyorum sesimi duyurmak istiyorum. İl sağlık müdürleri CİMER gerekli sağlık birimleri lütfen devreye girsin sağlık bakanlığımız lütfen bir çözüm bulsun. Olası bir durumda kardeşime bir şey olsa hiçbir beyin cerrahisi yok. 2 hekimle davalık olabilir ama hastanenin geri kalan hekimlerinin bakmasını talep ediyorum. Bakmamaları ciddi bir anlamda suçtur. Bakmıyorlarsa giydikleri önlükleri çıkartsınlar Hipokrat yeminlerini de bir kenara bıraksınlar ve bir doktor olarak gezinmesinler” şeklinde konuştu.