//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Halk54’e özel açıklamalarda bulunan Başkan Aktardağan fahiş fiyatların artmasındaki sebeplerin temelini 3 büyük zincir marketinin oluşturduğuna dikkat çekti. Olayın perde arkasını da anlatan Başkan Aktardağan, “Bunların satın alma müdürleri WhatsApp hattı kurmuşlar, üretici firmalara baskı yapıp ürün alıyorlar. Üretici firmalarda onlara bağlı kalınca fiyatı alıcı belirlemiş oluyor. 10 liralık mal 15-20 liraları bulabiliyor. Geyve’de pembe domates dediğimiz ürünü çiftçiler 0.80 kuruşa satmaya zorlanıyoruz derken tezgahta 5-6 lirayı görüyoruz. Ticaret serbest olunca insan istediğini yapabiliyor. Bunlara acilen bir düzenleme getirilmesi gerek” dedi.

AVRUPA’YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Türkiye’de gerçekleşen serbest piyasaya bir düzenleme getirilmesi gerektiğini savunan Başkan Aktardağan, “Yaklaşık 2005’ten beri oda başkanlığı yapıyorum. Hem ulusal basında hem birtakım dergilerde yayınlanmış eserlerimiz var. Avrupa’nın başarıya ulaştırmış herkesi de memnun etmiş olduğu bir kanun getirmiş. Avrupa’da bir dükkan veya bir iş yeri açılırken satın aldığınız binanın dükkanına istediğinizi yapamıyorsunuz. Orada yerel yönetim yönlendiriyor ve bu sistem de oturmuş. Bakıldığı zaman bu araştırmalara burada çalışan herkes memnun. Türkiye’de herkes her istediği yere istediğini açabiliyor. Buna bir dur denilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

SESSİZ BEKLEYİŞ

Esnafların ihtiyaçları üzerine kredi başvurusunda bulunduklarını da belirten Aktardağan, “Bakkallar bu dönemde açılmış olmalarından dolayı bir destek alınmadı ancak pandemi sonrasında ciddi bir düşüş yaşanmaya başladı. Kredilendirmede bunu alıp ödeme gibi düşüncesinde eğer çark dönmüyorsa bunun ödemesinde de sorun yaşıyoruz. Mesele kredi almak değil mesele piyasayı canlandırmak. Bunun da neticesinde esnaf iş yapar diye düşünüyoruz. Bizler de faizsiz bir kredi talep ettik, bunun ilk 6 ayı geri ödemesiz olsun dedik. Bunu yukarıyı da bildirdik. Henüz bir cevap gelmedi. Sessiz bekleyiş devam ediyor” ifadelerini kullandı.