// Nurettin Eryılmaz – Esra Şenli  //

Bir oda başkanının dua ettiği bir oda başkanının kınadığı iddialar zinciri TV 264 ekranlarında geçen Cuma günü canlı yayında gündeme gelmişti. Aldığı yardım ve zekatları canlı yayında ballandıra ballandıra anlatan Sakarya Berberler Odası Başkanı Haluk Hacıoğlu, “Benim her dediklerim ziyadesiyle, yüzde 80’i yapıldı. Bakın Esnaf Kefalet ilgili oraya gelemedik. Buradan şöyleyim, isimde verebilirim. Hayri Balaban, Başkan Hayri Balaban’a Esnaf Kredi Kefalet başkanına buradan şükranlarımı sunuyorum” dedi.

KREDİ NOTU ESNAFA BİLE
Konuşmasını sürdüren Başkan Haluk Hacıoğlu, “Bizim için ne yaptı! Olmayanları başardık. Hatta bugün krediyle ilgili yine bir şey yaptı. Mesela adam (esnafın) kanun gereği kredi puanı 1600’dür. Kredi çekmek için 1600 puan lazım. Bakın 1300-1200 puanları olanlara dahi 50 milyar (bin) efendime söyleyin, onun en azından 20-25 binini kredi olarak verdi. Esnafın gönlünü yaptı. Berberler için bunu yaptı. 156 esnafımız kredi aldı” diye konuştu.

BAŞKAN AK: KINIYORUM
Sakarya Kuaförler Güzellik Salonları İşletmeciliği Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Ali Ak için ‘ Ali başkanında esnafı kredi aldı’ sözü üzerine ise ortalık karıştı. Başkan Ali Ak canlı yayında, “Biz almadık. Eğer Hayri Balaban esnaf ayrımı yapıyorsa biz onu kınıyoruz. Kusura bakmayın” diye cevap verdi. Bunun üzerine Başkan Hacıoğlu, “Onu ona söyleyeceksiniz. Benim bir alakam yok” deyince Başkan Ak tekrar, “Ali Ak, “Hayri Balaban benim üyemi de hiç döndürmedi ama olmaz” diye tepkisini dile getirdi.

TOKUŞ: İCRA TAKİBİ VAR İSE
Konuşmasına devam eden Başkan Haluk Hacıoğlu, “Bize bunu verdi. Allah Razı olsun. Bunu bize yaptı. Halen bunu yapıyor. 156 esnafımıza kredi verdi. Pandemi sürecince kredi aldık. Devletimiz varlık fonuna devredilen kişilere bile 25 bin lira kredi verdi. Bunu ispat edebilirim, getiririm size” deyince bu kez de gazeteci Zafer Tokuş, “Ben size bu noktada katılmıyorum. Eğer almışsa da bir sıkıntı vardır” dedi.

HACIOĞLU: ÖRNEK GÖSTERİRİM
Gazeteci Tokuş, “Varlık Fonu bankalar batık kredisini varlık fonlarına satıyorlar. Bunlarda icra takibiyle paraları tahsil ediyor. Varlık fonuna düşen birinin kredi almasına katılmıyorum. Almışsa da hangi banka vermiş!” demesi üzerine Başkan Haluk Hacıoğlu, “Örnek veririm. Hatta beyi bizde eşi ise Başkan Ali Ak’ta üye olan var “dedi. Canlı yayında gündeme damgasını vuran bu gelişme sonrasında ise Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Balaban’ın kredi puanı düşük olan hangi esnafa kredi verdiği geldi.

BALABAN HALK54'E KONUŞTU
İşte bu konuşmalar sonrasında Halk54.com yaptığı haberle birlikte cevap hakkını kullanan Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Balaban iddiaların asılsız olduğunu anlattı. Balaban, “Kredi kararları biz de şöyle alınır. Esnaf önce gelir bize müracaat eder. Müracaatlarını biz aldıktan sonra sorgulama amacıyla Halk Bankası’na göndeririz. Halk Bankası’nda gerekli sorgulama yapıldıktan sonra o dosya tekrar bize gelir. Biz de o sorgulama neticesinde bize gelen dokümanları görürüz. Hemen akabinde Halk Bankasıyla birlikte müracaat eden esnaflarımızın iş yeri ziyaretlerine gideriz” dedi. 

Başkan Balaban, “İş yeri ziyaretlerinde bankayla birlikte iş yerinin potansiyelini, konumunu, istediği krediyi tüm detaylarıyla inceleriz. Tüm iş yerlerini gezdikten sonra geliriz, öncelikle Kooperatif  Yönetim Kurulu'nu toplar, o gün ki istihbarat neticesinde görülen şeyleri masaya yatırır ve kredi kararlarını da yönetim kurulu olarak beraber alırız. Biz bu kredi kararlarını aldık. İş bitti mi? Tabii ki bitmedi. Bu kredi kararlarını Halk Bankası'na onaylanmak maksadıyla göndeririz. Halk Bankası da bu işin profesyonelleri olarak kredileri onaylar veya reddeder. Yani " Biz karar verdik, kredi onaylandı, Esnafımız kredi alacak." diye bir pozisyon, bir durum yok” dedi.

Balaban, “Biz de kesin olarak yasal takibe düşmüş, icrası görünen, protesto senedi olan, varlık yönetimine devredilen borçları devredilen hiç bir üyemiz, esnafımız kesinlikle Cumhurbaşkanı'ndan bile torpilli olsa krediyi alamaz. Çünkü eskiden kağıt-kalemle bu işler hallediliyordu. Ama şimdi bilgisayar ortamında o krediyi sisteme girdiğinde takibi olduğu, icrası olduğu, varlık yönetimine devredildiği gibi tüm veriler orada görülür. O krediyi istesen de veremezsin. Sistem otomatik olarak reddeder” diye konuştu.

Balaban, “Bu tamamen yanlış bir algı. Bir de orada konuşulan şu 1600 puan, 1200-1300 puan. 1200-1300 puana zaten kredi verilir. 1200-1300 puan öyle hafife alınacak bir puan mı?, kredi puanı olarak. 1200-1300 puan yüksek bir puan. Bizim binlere, 900 puanlara da kredi verdiğimiz olabiliyor. Biz de standart şu: eğer takibi varsa, yasal takibi, kanuni takibi varsa, icrası varsa, protesto senedi varsa yani bir takıntısı varsa kesinlikle ona kredi tahsis edemezsin. Bu mümkün değil” dedi.

Arkadaşımız Nurettin Eryılmaz’ın “Peki Halit bey orada ne demek istedi?” sorusu üzerine Başkan Balaban, “Onun ne demek istediğini ben bilemem tabii ama benim edindiğim kanaat şu: Kendisini biraz ön plana çıkarmak istedi herhalde. Benim üzerimden mi bilemiyorum. Ben o polemiğe kimseyle girmek istemiyorum. Ne düşündüyse bilemiyorum. Ben burada doğruları anlatmakla yükümlüyüm. Bir de biz de kooperatifçilik de, ekonomi de, iktisatta esas olan şudur: rakamlardır. Biz de diğer meslek grupları gibi veya herhangi bir iş kolu gibi ‘şunu yaptın, bunu ettin’ deme şansımız yok” diye konuştu.

Başkan Balaban, “ Biz de rakamlar ortaya konulur, rakamlar sonucunda bu kurumun başarılı veya başarısız olduğu, doğru veya yanlış yaptığı işler rakamlarla belli olur. Biz de rakamlar konuşur. Ben ne söylersem söyleyeyim rakamlarla konuşurum. Mesela ben size rakamlarla da örnekler vereyim. Biz şu an da 1450 esnafımız üstünde 135 milyon kredimiz var. Rakama dikkat edin, 135 milyon. Peki geri ödemelerde sıkıntı olan, takibe düşmüş rakam ne 510 bin lira. Bakın 135 milyon nerede 510 bin lira nerede. Bu ne demek oluyor yüz bir bile değil. Yüzde birin altında takip oranı var” dedi.

Balaban, “Yani 100 esnaftan bir tanesi takibe düşmüş. O da yasal takibe değil. Yani icra işlemleri daha başlatılmamış vesaire bir kısmına başlatılmış bir kısmına daha başlatılmamış. 135 milyon para dağıtılıyor. Karşılığında 500 bin lira ki yüzde bire bile tekabül etmiyor, %0,5'e tekabül ediyor. Bu rakam neyi gösterir. yani eğer ahbap-çavuş ilişkisiyle, dost, hatır-gönül ilişkisiyle kredi verilseydi, verilebilseydi bu saçma bir şey zaten. Öyle bir şeye tenezzül etmiş olsaydık 135 milyon krediden 500 bin lira takibe düşmüş kredi olabilir mi? Mantığa uyar mı? Yüzde 0,5 bile değil yani. Bankalarda yüzde beş, yüzde on takip olduğu zaman o banka başarılı sayılıyor. Biz yüzde 0,5 artık bu rakamı herkes düşünsün. Ben şunu yaptık bunu yaptık demiyorum. Ben rakamları ortaya koyuyorum” dedi. 

Balaban, “Orada geçen bir konu daha vardı. Siz sormadan ben cevap vereyim. Mesela ne dendi 156 esnafa esnaf kefaretten kredi aldık dendi. Doğru mu? Öyle bir rakamdı. Şimdi aslında böyle bir uygulama biz de yok. Hangi odaya, esnafına, hangi meslek kuruluşuna ne kadar kredi verdiğimizin dökümünü biz yapmayız. Çünkü bize gelen esnaf, hangi oda olduğu önemli değil. Onun için biz de böyle bir çetele tutmadık. Böyle bir çetelemiz yok. Bu olaydan sonra ben dedim ki personellere bana bir çetele çıkarın” dedi.

Balaban, “Acaba biz yanılıyor muyuz? Bir döküm verin de bana hangi meslek kuruluşu, oda esnafına biz ne kadar kredi vermişiz bunu görelim dedik ve çıkarttırdım. O rakamları da vereyim. Dediğim gibi biz de her şey rakamlarla. Yani " yaptım ettim ile havanda su dövmekle olmaz, rakamlar sonuçları söyler. 2020 yılında 1034 kişi bize müracaat etmiş. Bu müracaatın 989'una kredi vermişiz. 45 tanesini reddetmişiz. Yani yine bu müracaata karşılık bu yüzde 3-4'e geliyor reddedilen kredi miktarı. Yani yüz kişi müracaat ediyor onun yüz 4'e yakını reddediliyor. Bu redler de hangileri oluyor” diye konuştu.

Balaban, “İşte demin dediğim gibi yasal takibe düşmüş, icrası olan, haczi olan vesaire olanlara kredi genelde verilmiyor. Peki toplam ne kadar dağıtmışız 2020 yılında yuvarlak rakam söyleyeyim 62 milyon, 2020 yılında 62 milyon kredi dağıtmışız. Yani 989 kişiye 62 milyon kredi dağıtmışız. Peki bunun odalara göre dağıtımı nasıl olmuş. Mesela nakliyecilerden 236 kişiye 16 milyon 856 bin lira vermişiz. 236 kişi nakliyeci. Nakliyeciler neyi kapsıyor? Taksiciler, dolmuşçular, kamyoncular, M plaka, T plaka vesaire bunları kaplıyor” dedi.

Balaban, “Sonra berberlere geliyorum. 62 kişiye 2 milyon 802 bin lira toplam kredi vermişiz. Bayan kuaförlerine 58 kişiye 2 milyon 757 bin lira kredi vermişiz. Bu ikisini neden örnek veriyorum. O akşamki toplantı da 2 başkanımız oradaydı. Biri bana kredi vermiyor gibi bir şey söyledi. O kadar kredi alamadıklarını söyledi. Biz şu kadar kredi alıyoruz dedi. İkisinde onun için rakamları veriyorum. Baktığınız zaman bir meslekten de 58 kişiye kredi vermişiz, bir meslekten de 62 kişiye kredi vermişiz. Berberler odasına 2 milyon 802 bin lira, kuaförler- güzellik salonlarına 2 milyon 757 bin vermişiz” diye konuştu.

Balaban, “Onların hemen hemen üye sayıları da aynı baktığınız zaman da eşit gelmiş. Bu daha da az olabilirdi, daha da fazla olabilirdi. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Esnafımız gelir, müracaatını eder biz kredi değerlendirmesini yaparız. Demin dediğim gibi hangi odaya bağlı, biz insanın ırkına, milliyetine, mezhebine göre iş yapmıyoruz ki. Esnaf olsun şartları uysun biz kredi veriyoruz. Kitap-kırtasiyecilere 45 kişiye kredi vermişiz, terzilere 42 kişiye kredi vermişiz. Böyle uzayıp gidiyor” dedi.

Balaban, “Yani demin de dediğim gibi rakamlar bunları söylüyor. Bu rakamları herkes incelesin baksın. Bizim doğru mu çalıştığımızı, yanlış mı çalıştığımızı, adaletli iş yaptığımızı görsün karar versin. Ben çok adaletli iş yapıyorum, ben çok güzel iş yapıyorum diye kendimi anlatmama gerek yok. Rakamlar ortada, bu rakamlar incelendiğinde adalet mi dağıtmışız, eziyet mi yapmışız onu esnafımız ve bunu izleyenler karar versinler” diye konuştu.

Eryılmaz’ın, “Denetleniyorsunuz değil mi?” sorusu üzerine Başkan Balaban, “ Tabii ki denetleniyoruz. Neticede biz devletin parasını veriyoruz. Devlet verdiği parayı takipsiz bırakır mı? Mesela bakanlıktan müfettiş gelir bizim üst kurulla müfettişler gelir.Her kredi dosyası tek tek incelenir. Yani o kadar basit mi? Devlet parasını dağıt diye görevlendirdiği insanlardan hesabını sormaz mı yani” dedi.

Balaban, “ Eklemek istediğim şu: tüm esnaflara sesleniyorum. Esnaf Kredi Kefaret Kooperatifinin adaletine güvensinler. Bizim için esnafın kendisi çok önemli. Hangi odaya bağlı olduğu önemli değil. Herkes buraya gelir, müracaatını yapar. Eğer o krediyi alacak standartlara sahipse biz krediyi veririz. Hiç kimseden de icazet alıp da beni şu gönderdi demesine gerek yok” dedi.

Balaban son olarak, “ Zaten öyle diyenlere ben ikaz ediyorum. Arkadaşlar ben sizin başkanınızım, ben size kredi vermekten sorumluyum. Bunun için bir başkasını araya sokmanıza gerek yok. Zaten alacaksanız alırsınız, alamayacaksanız kim araya girerse girsin alamazsınız. Burada imtiyaz geçmez.  Sizin aracılığınızla tüm esnafımızın, Sakarya'mızın, ülkemizin Ramazan Bayramını kutluyorum. İnşallah bu ramazan ülkemize bolluk, bereket, huzur getirir ve tüm dünyaya barış getirir” diye konuştu.