//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Pandeminden dolayı kırtasiye alışveriş yapılmadığını ve bu yüzden esnafların sıkıntılar çektiğini dile getiren Başkan Bilir, “Esnafımızın en büyük sıkıntısı pandemi öncesinde esnaflarımız kredi çekmişlerdi. Esnafımız yüzde 50’ye yakını ödeme yapamadı. Çünkü iş yerleri açılmadığı için bunları ödeme şansları olmadı. Bizim sıkıntımızda bu var. Taleplerimiz oldu Ankara’ya yazdık bu kredilerin en azından 6 ay 1 senelik faizsiz öteleme yaşanırsa bizler de rahat nefes alırız. Faiz esnafımızın belini büktü. Faizle birlikte yüzde 3-40 gibi bir rakam ödeniyor bu da daha çok çıkmaza sokuyor. SSK’sı sigortası var, evini satan arkadaşlarımız bile var” dedi.

HAKSIZ REKABET

Market zincirlerin satışlarında haksız bir rekabet yaşandığını vurgulayan Başkan Bilir, “Bu konu sayın cumhurbaşkanımız tarafından da gündeme getirildi. Fahiş fiyatlarla ilgili konuştu. Ancak bu marketlerin her mahallede yan yana kurulmasının önünü kim açtı? Bunun cumhurbaşkanımızda farkına vardı. Şimdi diyorlar ki esnafı sıkıntıya düşürüyor. Biz bunu zaten 20 yıldır söylüyorduk. Kırtasiyeyi, ayakkabıyı, giyimi market satıyor. Biz buraya çikolata tezgâhı koysak belediye bizim tepemize biner fakat bu marketler bayramda kurbanlık bile satıyor. Karşımızda rekabet etmesi bile çok zor olan 3 harfli market zincirleri var. Haksız bir rekabet var” ifadelerini kullandı.

YASAL BOŞLUK

Başkan Bilir, “Burada yasal bir boşluk var. Her 50 metrede 3 harfli market açılmasına onlar izin verdi. Bunun düzenlemesi ile ilgili hazırlıklar sanırım yapılıyor. Market sadece gıda üzerine çalışması gerekiyor. Marketler sadece gıda sektöründe olması gerekir” şeklinde konuştu.