HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ
Ateşli, 40 yılda 111 ülkeden 825 adet orijinal anahtarlık toplayarak büyük bir koleksiyon oluşturdu. Ateşli 81 ülkenin daha anahtarlığını bulduğu zaman koleksiyonunu tamamlamış olacak. Mali Müşavir Cengiz Ateşli’nin Anahtarlık tutkusunu öğrenir öğrenmez soluğu Ateşli’nin ofisinde aldık. Birçok ülkeden yüzlerce anahtar toplayan Ateşli,  bu tutkusunun nasıl başladığını keyifli bir sohbet eşliğinde halk54.com'a anlattı.

Her şey bir hediye ile başladı
Ateşli, Kanada’dan gelen bir arkadaşının kendisine anahtarlık hediye etmesi sonrasında dünya ülkelerine ait orijinal anahtarlıkları toplamaya başladığını söyledi.  Zamanla bu merakının tutkuya dönüştüğünü anlatan Ateşli,   “Yurt dışına çıkan her arkadaşımdan o ülkenin simgelerini taşıyan bir anahtarlık getirmesini istedim. Tabi getiren de oldu getirmeyen de. Topladığım anahtarlıkların o ülkenin simgelerini taşımasına özellikle çok dikkat ettim. Bu nedenle koleksiyonumda bulunan anahtarlıkları incelendiğinde hangi ülkeye ait olduğunu anlayabilirsiniz. Mesela anahtarlıkların birinde Donkişot ve Sanço Panço’nun figürü var. Yani bu anahtarlığın İspanya’dan geldiği ilk bakışta belli oluyor.  Hollanda’dan gelen bir başka anahtarlıkta o ülkenin meşhur ayakkabısını görüyorsunuz. Gerek internet yoluyla gerekse arkadaşlarım vasıtasıyla topladığım bu anahtarlıklar zamanla birikerek bu ilginç koleksiyon ortaya çıktı” dedi.

117 Ülke
Şu an için elinde orijinal olarak 111 ülkenin anahtarlığının bulunduğunu söyleyen Cengiz Ateşli, “Henüz resmi olarak ülke olamamış toplumların anahtarlıkları da elimde mevcut. Cayman Adaları, İskoçya, Abhazya, Hong Kong ve Galler gibi. Bunları da sayarsak  toplam 117 çeşit ülkeden gelmiş anahtarlığım var. Devamlı araştırıyorum, bir arkadaşım Paraguay’dan getireceğine söz verdi, bir arkadaşım da İran’dan getireceğine söz verdi” diye konuştu.

Saatlerce seyrediyorum’
40 yıl önce başlayan koleksiyon merakını ömrü vefa ettiği sürece devam ettireceğini belirten Ateşli, “Eskiden yurt dışından anahtarlık getirtmek çok zordu. 2002 yılından sonra durum biraz daha rahatladı. Bu işin içine iyice eğildim. Çok sevdiğim bir hobi haline geldi. Bazen, topladığı anahtarların karşısına geçip saatlerce seyrediyorum. Neler var neler.  Her biri farklı bir dünya”  ifadelerine yer verdi.

Alfabetik Sıralama
Topladığı ülkelere ait anahtarlıkları alfabetik olarak sıralayan  Ateşli, “En başta Afganistan var. Onu, Almanya, Amerika ve Arjantin takip ediyor. Sovyet dönemine ait anahtarlık bile mevcut. Topladığım anahtarlıkların hepsini  en ince ayrıntısına kadar bilirim. Farklı bir ülkeye ait anahtarlık bulduğum zaman bir çocuk gibi seviniyorum.  İçim içime sığmıyor”  diye konuştu.

Eksik Parçalar
Koleksiyonun eksik olan bölümlerini tamamlamak için yurt dışına çıkan vatandaşlardan ricada bulunan Cengiz Ateşli, “Türkistan, Özbekistan, Afrika’nın büyük bir kısmı, Guatemala, Surinam ve Güney Amerika ülkelerine ait anahtarlıklar koleksiyonumun eksik parçaları. Bu ülkelere gidenler o ülkenin simgelerini taşıyan anahtarlıklarını bana getirirse çok memnun olurum. Tabi ki maddi karşılığını ödemek kaydıyla” ifadelerine yer verdi.

Sadece Orijinal anahtarlık koleksiyonu oluşturan Cengiz Ateşli, 6 adet resmi devlet olmayan toplam 81 ülkenin anahtarlığını toplayabilirse koleksiyonunu tamamlamış olacak.