Sakarya’nın tam kalbinde bulunan Orhan Cami’nin onarımı durduruldu. Sorun onarımın durdurulmasıyla sınırlı kalmadı. İbadete kapalı olan tarihi camiye sonradan monte edilen çelik kapalı imam odası tepkiye neden oldu. Caminin uzun zamandır kapalı olduğunu belirten vatandaşlar, “cemaate ‘onarım’ dediler. Cemaate ‘aslına uygun olacak’ dediler. Aylar geçti ama camimiz ibadete açılmadığı gibi onarım da durdu. Bu nasıl iş!” diye sordu.

ÇELİK KAPI NE ALAKA!

Vatandaşlar, “Madem camimiz aslına uygun restorasyon yapılıyor. O zaman caminin bir köşesine sonradan yapılan ve tarihi dokuyla alakası olmayan çelik kapılı imam odası da sökülsün. Çelik kapı hiç tarihi camiye takılır mı! Hem de giriş kapısı da değil. Caminin içindeki imam odasının kapısına çelik kapı takılır mı! Bunun tarihle bir alakası var mı” diye sordu.

ÇELİK KAPI YERİNE CAMEKAN

Yapılan restorasyonun iyi bir fırsat olduğunu ve bu odanın kaldırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Bu oda kaldırılsın. Bununu yerine imamların oturacağı, cemaatle sohbet edeceği, cemaatin sorularını yanıtlayacağı camekandan bir oda yapısın. İstanbul’daki imam odaları böyle ve şeffaf. Sakarya İl Müftü Vekili Faruk Güreş bu konuda girişim yapmalıdır” diye konuştu.

ORHAN CAMİ

Orhan Gazi'nin buyruğu üzerine 1323'te Adapazarı'nda inşa edildi. Günümüze kadar birçok depremde hasar görmesine rağmen yıllara meydan okumayı sürdüren ecdat yadigarı cami Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçen yıl restorasyona alındı.