//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Türkiye genelinde gündeme gelen fahiş kira fiyatları ile ilgili açıklamada bulunan Başkan Erol Maden, “Şuna çok dikkat etmek lazım insanlar diyor ki emlakçılar kiraları arttırıyor. Hayır, emlakçılar kira arttırmıyor. Ben şunu demek istiyorum ev sahipleri biraz daha insaflı olsunlar bunlar hepimizin çocukları” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİM DURDU”

Ülkede genel olarak üretimin durduğuna dikkat çeken Başkan Maden, “Pandeminden dolayı herhangi bir mühendisimiz inşaat yapmaya kalkmadı. Maliyetler çok yüksek olduğu için demir çimento gibi malzemelerde fiyat artışı yaşandı pandemiden dolayı düğünler de yapılamadı. Şimdi tekrar başlayınca insanlar kiralık evlere yönlendi bunlar tutuldu. Şimdi öğrenci de gelince üretim olduğu için öğrencilerimize stoklar tükendiği için kiralık evler bulunamıyor. Bu durumda biraz da vicdanen kiraları normal olarak istesinler. Emlakçılar ile hiçbir alakası yok konunun. Biz hizmet yapıyoruz biz isteriz ki hep ev verelim. Hizmet yapamazsak para kazanamayız. Bazen duyum alıyoruz şu anda oturan kiracılara “bu sene yüzde 50 arttıracağım” deniliyor. Bu kanunen yasak ve kanunsuz bir iş olur. Lütfen kiracılara da sesleniyorum kanuna göre artış yapın” dedi.

129’U YABANCIYA SATILDI

TÜİK verilerine göre ağustos ayı konuş satışlarının diğer aylara göre düşük olduğunu ifade eden Başkan Maden, “Bu ay ki TÜİK’in verilerine göre bugün ki ağustos ayında 2 bin 300 konut satılmış bunun 129’u yabancılara satılmış. 2020 yılında yüksekken 2021 yılında satışlar düşüşe geçmiş olduğu gözlemleniyor. Bugünden itibaren çalışmalara başlansa bile en geç 1-1,5 yıl içerisinde bitebilir. Ülkemizin genelinde öğrenci yurtlarının biraz daha artması lazım. Boş ev kalmadı artık. Her sene öğrenci sayısı artıyor ancak ev ve yurt sayısı yerinde sayıyor. Haliyle mağduriyet yaşanıyor. Ev sahipleri biraz daha insaflı olsun. Pandemiden çıkıyoruz ve zor dönemdeyiz. Şu anda birden evlere başlanılacağını düşünmüyorum bu durumun 1 yıl süreceğini tahmin ediyorum. Çünkü maliyetler ve yaşanılan durum sonrasında görüntü bunu gösteriyor. Bunlar ile birlikte mülteciler de bulunuyor. Onlar da ev kiralıyor haliyle onlardan da bir tüketme söz konusu oluyor” şeklinde konuştu.