//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar, Harmantepe Kalesi hakkında Halk54.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Tarihi dokusu hakkında bilgi veren Müdür Süleyman Acar, bölgenin doğa turizmine açılarak “kamp-karavan alanı” olarak değerlendirmek istediklerini belirtti.

MERKEZİ KONUM

Temizlik ve sondaj kazısı çalışmaları devam eden Harmantepe Kalesi’ni anlatan Müdür Acar, “Harmantepe kalesi tarihi açıdan bakınca 12. Yüzyıla yani 800 yıldan ötesine dayanmaktadır. Bizans İmparatorluğu yavaş yavaş çekilirken Sakarya Nehri Hattı üzerinde kaleler yaptı. Harmantepe’de Savunma hattı olarak kullanılan bir kale. Kuzeydeki kalelerin merkezi konumu olarak değerlendirilebilir. 2-3 metre duvar kalınlığına sahip ortalama 8 metre boyuna sahip 5 adet girişi bulunmaktadır. Kaleler içinde en korunmuş halde bulunan alan” dedi.

ORTAK ÇALIŞMA

Kültür ve doğa turizminin birleşmesi yönüne ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Müdür Acar, “Sakarya’daki kaleleri ele aldığımızda en iyi olanı diyebiliriz. Sakarya turizmine kazandırmak için işlerimiz devam ediyor. İnsanlar orayı bilmesinden öte Söğütlü halkımızın dahi nispeten arkasında kalan bir bölge. Küçük göl ile birlikte kale değerlendirmeyle birlikte kültür ve doğa turizmi birleşiyor. Kamp-Karavan alanı olarak değerlendirmek istiyoruz. Arada bir antik yol yapılırsa kalenin de bu çalışmalara ileri aşamada restorasyonu çevresinde lavanta çiçekleri gibi bir destinasyon olmuş olacak” şeklinde konuştu.