// Kübra Çetingül //

Bu Sene Kıtlık Senesi

Kış aylarının gelmesiyle beraber her sene olduğu gibi bu senede balık piyasası neşelenmeye başladığını düşünebiliriz. Fakat balık pazarlarında son durum içler acısı. En başta balık çeşidinin sezonun çok altında olması bunun yanı sıra fiyatların çok uçuk olması vatandaşı mutsuz etti. 70 yaşındaki Mustafa Yurtadur 40 senedir balıkçılık yaptığını söyleyerek en az balığın bu sene olduğunu, çok fazla kıtlık olduğunu dile getirdi. 40 senedir ilk defa bu kadar az balık olduğunu ve de vatandaşın pazarlara çok az uğradığını çünkü fiyatların vatandaşın cebine akrep soktuğunu da ilave etti.

Balık Çeşitleri Bir Elin Parmağını Geçmeyecek Kadar Az

Geçen senelere oranla balık pazarında çeşitlilik oldukça az. Kış aylarının gelmesi ile beraber şu an tezgahta yerini alması gereken balıklar;

Uskumru, Hamsi, Kefal, İstavrit, Lüfer, Kalkan, Çipura olması gerek. Fakat işler düşünüldüğü gibi değil şu anda tezgahlarda sadece en çok Hamsiyi daha sonra İstavrit, Levrek ve Çupra’yı görüyoruz. Tezgahlarda balığın çok az olmasının yanında taze olup olmadığını da anlamak çok önemli, taze balığı anlamanın yolu da çok basit. Eğer balık taze ise balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, fakat balık bayat ise göz bebekleri çökmüştür. Diğer bir yöntem ise taze balığın üzerine elinizi bastırdığınızda iz çıkmıyorsa balık taze demektir.

Fiyatlar Cepleri Yakıyor!

Tezgahta bulunan balıkların az olması sebebi ile her birinin altın değerinde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Türüne göre fiyatları değişen balıkların genel olarak son fiyatları Hamsinin kilosu 20 TL, İstavrit ’in kilosu 30 TL, Levrek ’in kilosu 30-35 TL arası ve son olarak Çupra’nın kilosu 30-35 TL arasını gördü. Fakat akşama doğru elindeki malı geriye götürmek istemeyen esnaf, fiyatları akşamüstü oldukça düşürüyor hamsinin fiyatı 10 TL’ye kadar iniyor.