// Hüseyin Cumalı //

Türkiye adını duyuran “Ölüm Üçgeni” 1980’li yılların sonralarına doğru başlayan cinayetler serisiyle gündem oldu. Sapanca-Hendek Düzce hattında meydana gelen sır dolu cinayetlerle Türkiye’nin gündemine oturan ölüm üçgeni zaman içinde şehir efsanesiyle adını iyice duyurdu. Sapanca’da önceki gün ensesinden kurşunlanarak öldürülen Murat Ahmet Çalışkan cinayetiyle bir kez daha adı gündeme gelen ölüm Üçgeni’nde  21 Ocak tarihinde Kocaeli'nin Kartepe ilçesi TEM otoyolunda temizlik işçileri tarafından yol kenarına atılmış battaniyeye sarılı ve dövülerek öldürülmüş bir ceset bulunmuştu.

ÖLÜM ÜÇGENİ NEDİR

Halk arasından ölüm üçgeni olarak bilinen Sapanca-Hendek-Düzce Hattında Türkiye’nin bir çok ünlü isminin cesetlerdi bulundu. Cesetleri bulunanlar arasında Liceli İşadamı Behçet Cantürk ile şoförü Recep Kuzu, Fevzi Aslan ve yeğeni Şahin Aslan, Hendek’te öldürülen ünlü altın tabancalı Enis Karaduman,  Gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi olayında araca bombayı koyan Rüştü Aytufan’ın yakalanması gibi olaylar başı çekiyor. Yaklaşık 200 kilometrelik güzergah işlenen cinayetler ülkenin gündeminden hiç düşmedi.

KİMLER ÖLDÜRÜLDÜ

Ölüm üçgeni olarak adlandırılan Sapanca-Hendek-Düzce üçgeninde işlenen cinayetlerden bazıları ise şöyle:

15 Ocak 1994:  Yeraltı dünyasının ünlü ismi Liceli işadamı Behçet Cantürk, şoförü Recep Kuzucu ile birlikte evine giderken kaçırıldı. İkilinin cesetleri ertesi gün Sapanca yolunda bulundu.

25 Ocak 1994:  Mafya babası Enis Karaduman saklandığı Hendek İlçesi'nde Restaurant sahibi Coşkun M. tarafından vurularak öldürüldü. Olay sonrasında resturant sahibi Coşkun M. ceza almadı.

25 Mart 1994: Fevzi Aslan ve yeğeni Şahin Aslan İstanbul Şehremini’nde bir kahvede otururken polis olduklarını söyleyen 4 kişi tarafından gözaltına alındı. Cesetleri ertesi gün Hendek’te bulundu.

3 Haziran 1994: Kürt kökenli işadamı Yüksekovalı Savaş Buldan ile akrabaları Adnan Yıldırım ve Hacı Koray, Yeşilköy'deki Çınar Otel önünden kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldı. Zamanın DTP Milletvekili Pervin Buldan’ın eşi olan Buldan, Yıldırım ve Koray'ın cesetleri Bolu'nun Yığılca İlçesi'ne bağlı Karakuş Köyü yakınında bulundu.

30 Mayıs 1995 : Günaydın ve Tan Gazeteleri sahibi Bekir Kutmangil'i öldürttüğü iddiasıyla aranan İbrahim Cici Sapanca'da saklandıkları evde Hollandalı sevgilisi ile yakalandı.

14 Ağustos 1998: Mafya babası Abdullah Sülük'ün amcasının oğlu gözleri bantlı, elleri kelepçeli şekilde öldürüldü. Kimliği belirsiz kişilerce başına ve kalbine sıkılan 3 kurşunla öldürülen 37 yaşındaki Süleyman Sülük'ün ihbar üzerine TEM yolunun Akyazı Horozlar kesimine giden jandarma, elleri kelepçeli ve gözleri bandajlı bir kişinin cesediyle karşılaştı.

04 Eylül 2000: TEM’in “ölüm üçgeni" olarak bilinen Sapanca - Hendek – Düzce hattında yüksek gerilim direğine dikenli telle asılan Hidayet Dağaşan’ın (30) cesedi çürümüş halde bulundu.

21 Eylül 2000: Gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı suikastında araca bombayı yerleştirdiği belirtilen Rüştü Aytufan, Sapanca'daki bir prefabrike konutta yakalandı.  Aytufan ile birlikte 2 silah, 3 el bombası ele geçirildi.

6 Kasım 2000: İstanbul’da su ticareti yapan ve borçlu olduğu öne sürülen Hasan Beğen (38) kimliği belirsiz kişilerce feci şekilde dövüldükten sonra elleri ensesinde kenetlenip tabancayla başından ve sırtından vurularak öldürüldü.

4 Şubat 2007:  Hendek Akçayır köyü yakınlarındaki çalılıklar arasında kafasına poşet geçirildikten sonra tek kurşunla öldürülen bir erkeğe ait ceset bulundu. 25 yaşlarındaki erkeğin kimliği ise belirlenemedi.

8 Ocak 2008: Sakarya’nın Akyazı İlçesi’ne bağlı Batakköy ile Civitler Köyü arasında bulunan tali yolda yanan Renault marka kapalı panelvan tipi araçta feci şekilde yanmış 2 ceset bulundu. Otomobilin Adapazarı’nın ünlü zenginlerinden Nurdoğan B. adına kayıtlı olduğu belirlendi.

25 Şubat 2015: TEM Otoyolu Sapanca Kurtköy TIR Parkı'nda yol kenarında bariyerlerin hemen yanında, defalarca bıçaklandıktan sonra tabanca ile ateş de edilerek öldürülen 42 yaşındaki Emine Küçük ile 28 yaşındaki arkadaşı Mustafa Bayrak'ın cesetleri bulundu.Mustafa Bayrak'ın cesedinde 14 bıçak darbesi ve 4 kurşun, Dr. Emine Küçük'ün cesedinde ise 2 bıçak darbesi ve tek kurşun saptandı.

26 Haziran 2006: Sakarya'da kafalarından tabancayla vurdukları kuyumcular Mustafa Çatar ve Ekrem Çaylan'ın cesetlerini TEM Otoyoluna attıkları öne sürülen aynı aileden 3 kişi İstanbul'da yakalandı.

11 Haziran 2006: TEM Otoyolu Hendek İlçesi’nde kuyumcu Mustafa Çatar (23) ve ağabeyi Ekrem Çaylan'a (41) öldürülmüş halde bulundu. İki kuyumcuya ait 68 DT 108 plakalı araç ise İstanbul Gaziosmanpaşa’da yakıldığı tespit edildi.