HALK54.COM/Emre Çatal’ın özel haberi

Dünyayı sarsan koronavirüs ile birlikte insanlık büyük bir sınavdan geçmeye başladı. Covid-19 vakalarının arttığı aylar ve günlerde sokağa çıkma kısıtlaması hükümetler tarafından uygulanırken, evde kalanlar vakit geçirmek için kedi, köpek başta olmak üzere evcil hayvan sahiplenmeye başladı.

CANLAR SOKAĞA ATILMAYA BAŞLADI!
Ancak aşılarla birlikte sokağa çıkma kısıtlamaları kalkınca sahiplenilen canlar sokağa atılmaya başladı. Evcil hayvandan insana koronavirüs bulaşmadığını ortaya koyan bilimsel bulgulara rağmen pandemi öncesi sokağa atılan köpek ve kedilere yeni normalleşme süreciyle birlikte yenileri de eklendi.

Dünyada yapılan bazı anketlerde pandemi sonrasında sokağa bırakılan evcil hayvanların sayısı ortalama yüzde 30 iken Türkiye’de ise bu rakamlar 35’lere dayandığı öğrenildi.

SAKARYA'DA ARTIŞ GÖZLENDİ!
Geçen Temmuz ayıyla birlikte başlayan normalleşme süreci sonrasında evcil hayvanların sokağa bırakılmasında patlama yaşandığı ülke geneline paralel Sakarya’da da evcil hayvanların sokağa bırakılmasında artış gözlendi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) tarafından yapılan çalışmalara rağmen evcil hayvanların sokağa bırakılması ne yazık ki sürüyor.

BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR!
Pandemi öncesinde sokakta zor şartlar altında yaşamak zorunda kalan hayvanlara pandemi ile birlikte yenileri de eklenirken, sokak hayvanlarının bakımı ve beslenmesi konusunda belediyelere büyük görevler düşüyor. Sakarya’da hayvan severler tarafından yapılan beslemeler ise sayının çok olması nedeniyle eksik kalıyor.

"CANLARA SAHİP ÇIKALIM"
Başta evcil hayvan sahiplenenlere seslenen hayvan severler, “Sahiplenen bir canı normalleştik diye sokağa salmak en basit deyimle vicdansızlıktır. Kedi veya köpek ne olursa olsun. Evcil hayvanlarımızı hiçbir şekilde sokağa salmamalıyız. Ayraca belediyeler, Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlarımızı sokaklarda yaşayan canlara sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştular.