Halk54.com’un gündeme taşıdığı ve büyük tepkiye neden olan Sakarya Üniversitesi’nin internet üzerinden alışveriş sitesi kurmasına tepkiler giderek büyüyor. Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan’ın “eğitim kurumları ticaret yapmamalıdır. Biz nasıl eğitim vermiyorsak onlarda ticaret yapmamalıdır” sözleri kentte gündem olurken, Halk54.com ihbar hattına ulaşan esnaflar, “Ticaret yapan Sakarya Üniversitesi’nin amacı ne! Esnafla rekabet mi! Biz taş mı yiyelim!” diye sordu.

Sakarya Üniversitesi’nin “saudukkan” isimli internet sitesinde ihale yapmadan cübbe alıp-sattığını ileri süren esnaf, “Sakarya Üniversitesi yılda 5 bin dolayında mezun veriyor. Üniversitenin internet alışveriş sitesinde cübbenin tanesi 90 TL’den satılıyor. Bir cübbe 90 TL’den 5 bin cübbe 450 bin TL ediyor. Kamu İhale Kurumu’na (KİK) göre 92 bin 500 TL’nin üzerindeki satışlarda veya alımlarda ihaleye çıkılmak zorunludur” dedi.

Sakarya Üniversitesi’nin cübbe alımı sırasında kamu İhale Kurumu (KİK) mevzuatına göre ihaleye çıkıp-çıkmadığını soran esnaf, “Üniversite bu kadar cübbeyi ihale usulüne uygun mu aldı! Eğer uygun aldıysa ihale ne zaman açıldı! İhale duyurusu yapıldı mı! İletişim mecralarında yer aldı mı! Eğer ihale yapılmadıysa bu cirolarla ihalesiz nasıl alım yapıyor! Bu iş ihale olmadan nasıl bir firmaya veriliyor! Bunun gerekçesini kamuoyuna açıklasınlar” diye konuştu.

Kanun ve mevzuatın belli olduğunu belirten esnaflar, “Biz bu cübbeleri satsak suçlu oluyoruz. Cübbe sattığı için hakkında yasal işlem yapılan arkadaşlarımız var. Dolayısıyla burada esnafın mağduriyeti söz konusudur. Bu konuların araştırılmasını istiyoruz. Sakarya Üniversitesi’nin esnafa yaşattığı mağduriyetlerinde son bulmasını istiyoruz. Üniversitesinin ticaret yapması yerine eğitim yapmasını, eğitimdeki kalitenin artmasını istiyoruz” dedi.