//Hüseyin Cumalı’nın özel haberi//

2019 YILINDA NELER OLMUŞTU!
Sakarya Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada öğrencilerin kampüste ders dışında da zaman geçirmelerine olanak sağlayacak “Yaşayan Kampüs Projesi” başlatıldığı açıklanmıştı. 

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, öğrencilerin ve personelin kampüste daha çok zaman geçirmelerini istediklerini söyleyerek, başta Esentepe Kampüsü olmak üzere üniversitenin tüm kampüslerinin ‘Yaşayan Kampüs’ haline gelmesi fikrinin bu nedenle ortaya çıktığını ifade etmişti. Savaşan, “Kantinler ve kafeteryalar donanımlı olmalı, ders çalışmaya, kitap okumaya ve vakit geçirmeye uygun olmalıdır. Kütüphanelerin sürekli açık olması, spor alanlarının ve kongre merkezimizin salonlarının faal olması önemlidir ama yaşayan kampüs konsepti için yeterli değildir” demişti.

YASAL STATÜ
Yasal statü ile bu işi yaptıklarını belirten Rektör Savaşan, “Öğrencilerimiz ve personelimiz, aileleri ile kampüste hoşça zaman geçirebilmelidirler. Kampüs dersten sonra hızla uzaklaşılacak bir mekân olmaktan çıkarılmalıdır. Personel lokalini personelimizin çocukları ile gelebilecekleri ortama kavuşturduk. Gelecek dönem başına kadar kampüsümüzün sosyal ve ilave spor donatı alanları önemli ölçüde tamamlanmış olacak” demişti. Bu açıklama sonrasında ise Temmuz 2019 tarihinde esnaflar bir araya gelmiş ve basın açıklaması yapmıştı.

ÇAY-SU-SİMİTLE Mİ!
“Üniversite çay-su satarak mı marka üniversite olacağız!” diye soran 22 esnaf, Sakarya Üniversite Senatosu kararıyla Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesinde kurulan İktisadi İşletme tarafından kantinlerin çalıştırılmasına tepki göstermişti. Esnaflar adına konuşan Haluk Seyhan, 15 yıldır Sakarya Üniversitesi'nde kantin işletmeciliği yaptıklarının altını çizerek, “ Burada 22 esnaf yanında 100 personel çalışıyor. Bu personellerin ve esnafın ailesiyle birlikte burada 500 kişi ekmek yiyor. Üniversite tarafından sözleşmelerimiz uzatmayıp sonlandırılarak yapılan bu işlemle birlikte esnaf bitirilmek isteniyor” demişti.

SİYASİLERİN DE GÜCÜ YETMEDİ
Sakarya Üniversitesi tarafından alınan bu kararla birlikte günlerce yaşanan polemikle birlikte AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz başta olmak üzere AK Parti Milletvekilleri, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever devreye girdi. Ama esnafın mağduriyetine rağmen sonuç değişmedi. Sakarya Üniversitesi’nde yıllarca ekmek yiyen esnaf ‘Yaşayan Kampüs’ adı altında kapı dışarı edildi. Peki aradan geçen yıllara rağmen kampüs yaşadı mı! Tabi yaşamadı. Üniversite yönetimi ‘pandemi’ mazeretinin arkasına sığınsa da kampüste yaşam 7/24 olmadı. Ne oldu! Olan esnafa oldu.  

VE SAUDUKKAN
Esentepe kampüs esnafı bunları yaşarken, şimdi de Sakarya esnafı yine Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan ve ekibinin ticarete alan merakıyla birlikte zor durumda kaldı. Sakarya Üniversitesi bünyesinde internet üzerinden kurulan alışveriş sitesiyle birlikte üniversite Sakarya esnafıyla rekabete girdi. Giyimden kırtasiyeye, hediyelik eşyadan çantaya kadar bütün ürünleri satan saudukkan isimli internet sitesi son günlerde mezuniyet cübbesi satmaya başladı. 

EĞİTİM Mİ! TİCARET Mİ!
2019 yılında kantin işletmeciliğine giren üniversitenin şimdi de Sakarya esnafıyla rekabete girmesine esnaf tepki gösteriyor. Pandemi nedeniyle aylarca işyerlerinin kapalı olduğunu belirten esnaf, işlerin biraz açılacağını umarken Sakarya Üniversitesi’nin kurduğu alışveriş sitesi üzerinden kendileriyle rekabete girdiğini belirtti. Üniversitenin adeta esnafla rekabete girdiği ortamda ilgili oda başkanlarının da suskunluğuna anlam veremediklerini belirten esnaf, “Burası eğitim kurumu mu, yoksa ticaret merkezi mi! Önce hep birlikte buna bir karar verelim” diyerek haklı tepkilerini dile getirdi.