Sakarya'da Vali Çetin Oktay Kaldırımın'ın da katıldığı maske denetimlerinde bir ilke imza atılarak, maske takmayan kişilere 3 gün karantinada kalma zorunluluğu ve en az 10 kitap okuma cezası kesilmişti. Yapılan koronavirüs denetimleri kapsamında uygulanan ilginç ceza yöntemini halk54.com olarak Sakaryalı vatandaşlara sorduk.

Sakaryalı vatandaşlar, kitap okumanın ceza olmaması gerektiğini savunurken, maske takmayanlara karşı daha caydırıcı bir ceza verilmesi gerektiğini ifade ettiler. 

İşte Sakaryalı vatandaşların halk54.com'a yaptığı açıklamalar:

"CEZA ADI ALTINDA UYGULANMASI YANLIŞ"
Maske takmayanlara verilen kitap okuma cezasının ceza adı altında uygulanmasının yanlış olduğunu savunan Yusuf Fahri Bayır, "Kitap okuma kendini geliştirme seçeneceği olduğundan dolayı maske takmayanlar açısından bir ceza. Fakat ülkemize daha faydalı bireyler yetiştireceğinden dolayı tam olarak bir ceza değil. Ceza adı altında uygulanması yanlış fakat bir kendini geliştirme olduğundan dolayı bu uygulama bence doğru. Ama ceza adı altında değerlendirilmesi yanlış."

"HERKES KİTAP OKUSUN"
Herkesin kitap okuma tavsiyesinde bulunan Aliye Durmuş, "Kitap okumanın ceza olmaması lazım. Kitap okumak kültürdür. Okursan kendini geliştirirsin. Okumanın devletimize, milletimize faydası var. Herkes kitap okusun, bakın Recep Tayyip Erdoğan okuyup ne oldu; Cumhurbaşkanı oldu. Maske takmıyorlar diye kitap okuma cezası olmaması lazım. Herkesin maskeyi mutlaka takması lazım."

"KİTAP OKUMAK CEZA DEĞİLDİR"
Melih Eşit, "Ceza olarak kitap okuma diye birşeyin olması bence çok saçma oluyor. Aslında kitap okumak bir ceza değildir. Kitap hayattır, yani herkes okuyabilir. Kitap okumadan kimse birşey öğrenemez. Bazıları hasta olduğu halde maske takmayı hiçe sayıyor. Şuan onlar bu uyarıyı hiçe saymasaydı ülkemizin durumu daha iyi olabilirdi. Kitap okuma cezası dışında yurtdışında evde karantina süreci geçirebilirler." 

"RENKLİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRDİ"
CADDER Başkanı Kemal Turgaç, "Kitap okuma işi birazda renkli bir bakış açısı getirdi. Vali beyin düşüncesi. Bizim de kulağımıza hoş geldi. Sonuçta biliyorsunuz ülkemizde kitap okuma oranı düşük olduğu için bir ceza olmaması gerekir  ama ceza gözüküyor. Biz destekliyoruz Vali beyin söylediği cezayı. Kendi gözlemlediğimiz kadarıyla Pazartesi günü itibariyle Çark Caddesi'nde maske takma oranı yüzde 99 oranında. Saat başı yaptık bu gözlemlemeyi. Çark Caddesi bu konuda çok başarılı şuanda. Hatta bazende sitem ediyorum bence bu konunun örnek gösterilmesi lazım. Çark Caddesi'nde yüzde 99 oranının basında ve sosyal medyada çok yer bulmasını diliyorum. Çünkü olumsuz haberler çok fazla yapılıyor. Olumlu haberlere de ihtiyacımız var. Bence Kovid-19 dönemini biraz da olumlu şeylerle destekleyerek geçebileceğimizi düşünüyorum. "

"DAHA CAYDIRICI BİR CEZA LAZIM"
Emir Kartal, "Kitap okuma cezalarına uyacaklarını sanmıyorum ama olursa iyi birşey zaten. Kitap okumak zaten yararlı birşey. Maske takmayan adamın kitap okuyacağını hiç düşünmüyorum. Hiç caydırıcı olacağını sanmıyorum. Daha caydırıcı bir ceza lazım. Maske takmanın bilincinde olmayan adamda  kitap okuma bilinci hiç olmaz."