HALK54.COM/ÖZEL HABER
Sapanca Gölü nasıl oluştu! Bilim adamlarına göre nasıl oluştuğu değişik yollarla anlatılsa da halk arasında anlatılan rivayetin ucu bir Dervişe dayanıyor. Sapanca Belediyesi tarafından anlatılan rivayetle ilgili yapılan heykele ise Koronavirüs nedeniyle takılan maskelerden takıldı. Henüz kim tarafından takıldığı belli olmayan maskeli heykel görenleri şaşırtırken, vatandaşlar, “Covid-19 bize daha neler gösterecek” demekten kendini alamadı.

İŞTE SAPANCA GÖLÜ’NÜN EFSANESİ
Sapanca Gölü ile ilgili ‘Şehir veya halk’ efsaneleri anlatılır. İşte o anlatılan efsanelere göre, vaktin birinde şimdi Sapanca Gölü’nün içi Sapanca şehir merkeziymiş. Toprakları verimli, halkı zengin, bağ ve bahçeleri ürün fışkıran muhteşem güzellikleri olan bir köymüş. Bir gün Sapanca’ya Derviş gelmiş. İlçede bütün kapıları çalarak aş, iş, ekmek istemiş. Ama gelin görün ki Derviş kimse ne ekmek, ne aş, ne de iş vermiş.

***

Sapanca’da oturan yaşlı bir çiftçi ise öküzleriyle birlikte tarlasını sürüyormuş. Derviş çiftçinin yanına yanışmış ve karnının aç olduğunu anlatmış. Rivayet o ki Derviş yaşlı çiftçi hemen mola vermiş. Aşını Derviş ile paylaşmış. Sohbet, muhabbet derken Derviş hem bir güzel karını doyurmuş, hem de çiftçinin gösterdiği ilgi, alaka ve ikramlarla çok mutlu olmuş.

***

Derviş yaşlı çiftçiye ‘beni takip gel. Gel benimle ama sakın arkana bakma’ demiş . Bir süre birlikte yürüyen çiftçi havanın kararması, bulutların kümelenmesiyle bir ara dayanamamış ve arkasına bakmış. Birde ne görsün. O zamanın Sapanca’sı tamamen sulara gömülmüş. O zaman bu zaman rivayetlere konu olan Sapanca Gölü işte böyle oluşmuş.

***

Günümüze kadar gelen bu efsaneye göre Sapanca Gölü’nde sular çekildiği zaman Derviş gazabıyla batmış olan eski Sapanca’nın cami minaresi gözüktüğü söylenir. İşte Sapanca’ya gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği heykelin hikayesi böyle...

***

Peki Dervişe aş, iş, ekmek, bir tas çorba vermeyen Sapanca Gölü böyle mi oluştu! Bilim adamlarına sorarsanız elbette böyle oluşmadı ama gölün halk arasında anlatılan efsanesi aynen böyle. Günümüze kadar gelen bu efsaneyi anlatan tarla süren sabanlı çiftçi heykeli ise geçtiğimiz yıllarda Sapanca Sanat Sokağı’nın başına Sapanca Belediyesi tarafından yapıldı.