//Nurettin Eryılmaz-Şevval Geçin//

Koronavirüs salgını ülkemize 2020 yılının mart ayında giriş yaptı. Bu süreçte önlem almak amacıyla Üniversitelerde online eğitime geçiş yapıldı. Koronavirüs aşısının günümüzdeki etkisi ile 27 Eylül 2021 yılında üniversiteler tekrar yüz yüze eğitime açılıyor. Bu süreçte Halk54’e özel röportaj veren SUBÜ Rektörü Sarıbıyık, “Öncelikle heyecanlıyız uzun bir aradan sonra öğrencilerimizi karşılayacağız inşallah. Bu süreçte herkese sağlık diliyorum ayın 27’sinde yüz yüze eğitime başlıyoruz. 26 binin üzerinde öğrenci sayısına ulaştık. Tüm kampüslerimizde bizler de eğitim öğretime başlayacağız. Bu öğrencilerimizin yaklaşık 2 bin 300 bandında uluslararası öğrencimiz de bulunuyor. Bunlarla birlikte büyük bir aile olacağız” ifadelerine yer verdi.

GİRİŞLER HES KODU İLE
Yaşanılacak herhangi bir aksaklıkta eğitim sistemlerine hazır olduklarını belirten Rektör Sarıbıyık, “Alınan bütün tedbirler kişinin kendine almış olduğu tedbirlerden daha kıymetli olamaz. Bazı bölümlerimiz uzaktan eğitim ile devam edecek. Bununla birlikte kalabalık sınıfları bölüyoruz blok dersler de yasaklandı. Normalde 50 dakikalık derslerimiz 40 dakikaya düştü. Öğrencilerimizi ve personellerimizi girişlerde HES Kodu ile içeriye alacağız. Bu sayede takiplerimizi sürdüreceğiz. Bu sadece Kampüste değil Meslek Yüksek Okullarımız da dahil edilmek üzere olacak. Bu öğrencilerimiz izinli olacak devamsızlıktan kalmayacaklar ve online ders alacaklar, ders notlarını takip edecekler. Eğer hocamız hastalanır ise bu sefer online derslere geçiş yapılacak, hocamız iyileşene kadar eğitimler online olacak. Bazı öğrencilerimiz hassas olduğu için koronavirüs nedeni ile kayıt dondurma hakkını da öğrencilerimize sağladık. Öğrencilerimiz uygulamalı eğitimde iş yerlerine gidiyor. Bunu virüs sebebiyle sadece Sakarya değil tüm Türkiye içerisinde yer vererek imkan sağlıyoruz” dedi.

“FIRSATÇILIK YAPILMAMALI”
Eğitimin yüz yüze geçilmesi ile birlikte kira fiyatlarında orantısız artış yaşanması üzerine öğrenciler bu duruma tepki göstermişti. Konunun üzerine açıklama da bulunan Rektör Sarıbıyık, “Öğrenci kardeşlerimizi ben ilk dönemlerinde toplu alan olan yurtlarda kalmalarını tavsiye ediyorum. Üniversite farklı bir alan, dertleşebileceğiniz muhabbet edebileceğiniz bir ortam orası. Tanımadığı bir şehirde yalnızlık çekmek yerine öğrencilerimiz kamu ya da özel yurtları tercih etmeli. Sakarya'daki Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurt konusunda çok kaliteli hizmet veriyor. Doluluk oranı her gün artıyor. Benim yapmış olduğum görüşmede İl Müdürlüğü yedek olanların da mağdur edilmeyeceğini söyledi. Dolayısıyla yurtlar ile ilgili olan kısmı dikkate alsınlar. Kira ile ilgili kısımda ise talep arttıkça ev sahipleri kiraları yükseltiyorlar burada aslında uygun olmayan şekildeki artışların olması yanlış. Fırsatçılık olmaması lazım ahlaken ve dinen yasaklanmış bir mevzu. Ev sahipleri kendi çocuklarını düşünerek hareket etmeli. Kendi çocuklarımız gibi sahip çıkmalıyız. Bizimde çocuklarımız şehir dışında okurken onlara nasıl iyi davranılmasını istiyorsak bizim de bu şekilde hareket etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.