HALK54.COM/ÖZEL HABER
Görevine hızlı bir başlangıç yapan Vali Çetin Oktay Kaldırım makamında Halk54.com Genel Yönetmeni Hüseyin Cumalı, Haber Müdürü Nurettin Eryılmaz, Reklam Müdürü Fuat Koçer ile editör Aleyna Nur Çapar’ı kabul etti. Halk54.com hakkında Vali Kaldırım’a bilgi veren Hüseyin Cumalı, “Teknolojiyle birlikte dijital habercilik ön plana çıktı. Biz de haber sitesi olarak doğru, gerçek ve güvenilir habercilik için çaba sarf ediyoruz” dedi. Sakarya basınını yakından takip ettiğini belirten Vali Kaldırım, basının önemli bir görev üstlendiğine vurgu yaptı. 

Ziyaret sırasında Halk54.com mikrofonuna konuşan Vali Kaldırım, göreve başar başlamaz Sakarya’yı çok yönlü olarak ele aldığını anımsattı. Vali Kaldırım, “Sakarya’nın turizm dahil köklü bir sanayi geçmişi var. İlin 7 adet OSB’si var. Yine tarımsal anlamda potansiyeli yüksek geçmişi, yüksek bakiyesi var” dedi.

Sakarya’nın özelikle turizm alanında büyük imkanları olduğuna vurgu yapan Vali Kaldırım, “İlin coğrafi özelikleri, coğrafi güzellikleri var. Dağları, yayları, gölleri dünyada var olan nadide bir mekândır. Özellikle Türkiye 2’ncisi Acarlar Longozu ile Karadeniz sahili, kumsalı denizi, yeşil dokusu, kültürel zenginliği üç kıtanın zenginliklerindendir. Bir de Sakarya damak tatları oldukça zengin bir şehir” diye konuştu.

Vali Kaldırım, “Sakarya varlıklarının fazla olmasının sorunlarını yaşıyor. Bu varlıkları iyi yönetmek lazım. Varlıklarını yöneten şehirler, ülkeler, kentler başarılı oluyor. Varlıkları iyi bir vizyonla yönetirsek, dünya pazarını iyi okursak turizmde, sanayide, tarımda, gıda sektöründe söz sahibi oluruz. Dünya nereye gidiyor! Biz bunu iyi okursak, doğru okursak bir vizyon ortaya koyarsak, dünyaya hitap eden global bir şehir oluruz. Bu potansiyeli var. Markalaşma doğru işlerde doğru projelerle şehri global bir şehir haline getiririz” dedi.

Vali Kaldırım, “ Geldiğimden beri geziyorum. Ben sahada olmayı severim. Yayları, gölleri gezdik. Hafta sonu Açelya Yaylasına çıktık. Yanık Yaylası’nda yürüyüş yaptık. Oralara hayran kaldım, bayıldım. Karadeniz’de böyle güzel yayla yok, Bunu açık söylüyorum. Özelikle Acelle Yaylası tam dünya turizmine hitap ile yeni nesil turizmine edecek bir yapısı var” diye konuştu.

Vali Kaldırım, “Acelle Yaylasında teknolojiden uzak, orda elektrik bile yok. Otantik yayla evleri var. Küçük ahşaptan yapılmış, yapılar var. Pandemi ile beraber sola turizm ön plana çıktı. Salgınla yani Pandemi sonrası trendler çok hızlı değişiyor, değişti. Dünyada hizmet turizminde bir numara şimdi solo turizm, yani bireysel turizm var. İnsanlar doğal yapılara doğayı izole edecek yerleri daha çok tercih ediyor” dedi.

Vali Kaldırım, “Artık daha natürel, daha sağlıklı alanlar, mekânlar tercih edilecek. Sakarya doğa varlığını, doğa zenginliğiyle cennet konumda ve bu konumuyla ön plana çıkacak. Doğru işler yaparsanız, doğru planlar yaparsanız daha doğrusu kalıcı yapılar değil, betonlaşma değil,
modüler yapılar yaparsanız insanlar bu bölgelere gelir. Ne kadar betonlaşmadan uzak durursanız, çevreyi bozacak yapılardan uzak durursanız ve modüler yapılarla kamp, karavan kamplarla çözümler üretirseniz, yeni nesil turizme hitap ederseniz” dedi.

Vali Kaldırım, “Günümüzde gençlik çok farklı şeyler talep ediyor. Bu yeni nesil gençliğe hitap ederseniz kazanırsınız. Diğer yönü de ihmal etmemek lazım. Hareketli olan yaşlı bir nüfusta var. Özelikle gelişmiş ülkeler dünya yaşlanıyor. Yine Sakarya’da sağlık turizmi olabilir. Bizim kaplıcalarımızı, sıcak su varlıklarımızı değerlendirsek, hem yaşlılarımıza hem tüm turizm pazarında hareketlilik getiririz. Dediğimiz gibi bütün bu potansiyellerimiz var” diye konuştu.

Sakarya’nın turizm anlamında yılın 12 ayı imkanı olduğuna da vurgu yapan Vali Kaldırım, “12 ay turizm yapma potansiyeli olan bir ildeyiz. Bunları değerlendirsek çok başarılı oluruz diye düşünüyorum.  Yine Acarlar Longozu'nu tam inceleme şansım olmadı, kısmen gördüm. Longoz'da bir kayık yapma şansımız oldu, rehberler eşliğinde. Ben çok keyif aldım. Çok büyük bir alan. Tam incelemek lazım” dedi.

Vali Kaldırım, “Longoza dönük birkaç proje geliştireceğiz. Modüler yapılardan uzaklaşmadan doğa içinde bir proje yapmamız lazım. Bu alanın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın göz bebeklerinden birisi olacağını düşünüyorum. Zira 2 bin 500’ü aşkın kuş türü var.  Farklı deneyimler yaşamak açısından harika bir mekan ve 25 bin dönüme yakın bir mekandan bahsediyoruz, incelememiz biraz zaman alacak” diye konuştu.

Vali Kaldırım, “Dünya’da artık şehirler yarışıyor. Bir sektör üzerinden gitmek pekte doğru değil. Bu şehrin potansiyeli, tarımda , turizmde, sanayide, sağlıkta çok yüksek. Hepsini senkronize şekilde yürütürsek yeni nesil alanlara, bilişim yazılım alanlarına odaklanarak doğru hamleleri yaparsak, rekabetçi bir şehir ortaya çıkarmış oluruz diye düşünüyorum” dedi.