//Nurettin Eryılmaz-Esra Şenli// Özel haber

Geçmiş yıllarda kamuoyunda 2/B yasası olarak bilinen Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazların hak sahiplerine satışında bir daha süre uzatımı olmayacağı açıklanmıştı.

Sakarya’nın Hendek ve Kocaali ilçeleri ile birçok bölgede çeşitli nedenlerle 2/B taşınmazları satışlarında başvuru ve ödeme sürelerini kaçıranlar, kendilerine bir hak daha tanınmalarını isteyerek, yetkililere seslendi.

“YARARLANABİLEN ÇOK AZ BİR KESİM VAR”
Devlet arazileri satışa çıkarıldığı dönemde bu uygulamadan yararlanamayan Hendek Servetiye Mahallesi Muhtarı Nihat Çamural, "Köyümüzün de büyük bir kısmı yararlanamadı. Yararlanabilen çok az bir kesim var. Tespit edilemeyen yerler var. O gün ki şartlarda tespiti nasıl yapıldı bilmiyoruz. Benim bildiğim kadarıyla 2B olarak hiç gözükmeyen yerler var köyümüzde. Benim de bu konuda sıkıntılarım var. Mesela benim bu arazim 30 bin 400 metrekare üzerine tapuluydu. Tapunun bir kısmında çalışma, herhangi bir bakım yapılmadığı için orman vasfına dönüşmüş. Orman vasfını iptal mahkemesi açıldı. O iptal sürecinde tarlanın bir kısmında 900 metrekare 2B'ye terk edilmiş olduğu çıktı. Ama bizim bundan haberimiz yok. Bize tebliğ edilmiş bir şey yok. Biz de o süreçte burada değildik zaten. Şimdi işletmeyle evimizin önünde 7 buçuk dönüm tapunun içinden çıkartıyor. Üstelik bizi mağdur ettiği için bize ücretini ödüyorlar. Bu yer benimse benim yerimi neden benden alıyorsun." dedi.

“PARSEL BAZINDA ÖLÇÜP ÇALIŞILMASI LAZIM”
Muhtar Çamural, "Büyüklerimiz hastalanıp çalışamayınca zamanla ormana dönüştü. Biz de burada değildik, çalışıyorduk. Emekli olup buraya geldim. Ekip biçmeye başladık. 1981-1991'deki sistemde orman gözüktüğü için tapuyu iptal ediyor. Köyde bu şekilde 2B'ye giren yerler var. Orman işletmesi bunlardan fındık bedeli üzerinden bir para alıyor. Fakat bir de oraya girmeyen bir o kadar da yer var. Hiç tespit edilmeyen. 1991 yılında camiye bununla ilgili bir bilgi asmışlar. Ben o senelerde şehir dışında çalışıyordum. Camiye gelip gittiğim yoktu ki, nereden bilebilirim. Bana herhangi bir tebligatta gelmemiş. Aynı şekilde vatandaşta gitmemiş. Tebliğ kanununa göre camiye astıkları için işlem bitiyor. 2B ile ilgili parsel bazında çalışma yapılması lazım. Eski uydu üzerinden yapıldığı zaman yine kalıyor. Parsel bazında ölçüp çalışılması lazım." diye konuştu.

“HABERİMİZ YOKTU, BAŞVURU YAPAMADIK”
Hendek ilçesinde ikamet eden Mehmet Ali Hane isimli vatandaş, kamu arazilerinin satışından hiç haberi olmadığı için başvuru yapamadığını dile getirerek "Dedemden ve babamdan kalan yere 35-40 senedir fındık dikiyorum. Kamu arazilerinin satışından hiç haberim olmamıştı. Haberimiz olmadığı içinde başvuru yapamadık. Tekrar öyle bir imkan olsa başvuru yapıp satın alırım. Köyde bu şekilde mağdur olan çok kişi var." şeklinde konuştu.

“DÜZGÜN BİLGİ ALAMADIK, BAŞVURU YAPAMADIM”
Hendek ilçesinde bir başka 2/B mağduru olan Hasan Kavaz ise "Geçmiş yıllarda başvuru yapamadım ama benim de arazim var. Ölçümcüler gezdi çıkacağını söyledi ama bir şey söylenmedi. Doğru düzgün bilgi alamadığımız için ben de bir yere başvuru yapamadım. Böyle bir yasa çıkarsa arazilerimizi almak isterim." dedi.

“YENİDEN YASA ÇIKSA SATIN ALIRIM”
Hendek ilçesinde 150 yıllık arazisi olduğunu söyleyen Hüsnü Kavaz isimli vatandaş, 2/B mağduru olan çok kişinin olduğunu ve tekrar bu uygulamadan yararlanmak istediklerini ifade ederek, " 150 yıllık arazim var. Fındık ekili olmadığı için vermediler. Mısır ekiyorduk biz. Fındık ekilirse 2B arazi veriyorlarmış. Yeniden yasa çıksa satın alırım. Benim zamanım düşük miktarda tapu veriyorlardı insanlara. Benim gibi bu konuda mağdur olan çok insan var. Tekrar satış çıksın alalım." diye konuştu.

“BEN HAKKIMI İSTİYORUM”
Kocaali Çakmaklı Mahalle Muhtarı Metin Bıçkın, "2B çalışmalarında bahçemin yarısını yeşil alan dediler. Ama 2B çalışmalarında 2B olarak söylediler bize. Ben tapu alacağım zaman Orman İşletmesi 11 dönüme yeşil alan olduğu için tapu veremeyeceklerini söylediler. 13 dönüm üzerinde bir tapu çıktı yukarıdan. Aşağı tarafa çıkmadı. 1982-1983 yıllarında dikilmiştir bu bahçe. 2B çalışmalarını neden kabul ettiklerini ben anlamış değilim. Ben hakkımı istiyorum. Vatandaşlar nasıl 2B'den tapusunu alıyorsa ben de almak istiyorum." ifadelerini kullandı.

“ÖLÇÜM YAPILMADIĞI İÇİN HABERİMİZ OLMADI”
Kocaali ilçesinde 2/B ölçümlerinde arazilerinde ölçüm yapılmadığı için haberlerinin olmadığını söyleyen Ahmet Yavuz Yiğit ise "Bu bahçeyi babamla amcam 1973 senesinde ortaklaşa aldılar. Alt tarafında 9 dönüm tapuları var, üst tarafında 14 dönüm orman. Daha sonra hazine arazine geçmiş, sonrasında ise 2B olmuş.Yalnız bu 2B ölçümlerinde ölçüm yapılmadığı için bizim haberimiz olmadı. Sonrasın da biz buranın 2B olduğunu öğrendik. Satın almak istedik fakat satın alamadık. Çok mağduruz, bahçemizin tapusunu almak istiyoruz." diye konuştu.