HALK54.COM/Hüseyin CUMALI'nın özel haberi

ENKAZ ALTINDA KALAN ŞEHİR
Sakarya 1. derece deprem kuşağı üzerinde olduğu için yıllarca büyük depremler ve büyük acılarla enkaz altında kaldı. Sakarya 1943 ve 1967 depremleriyle yerle bir olurken asrın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde ise bir kez daha enkaz altında kaldı. 17 Ağustos depreminde binlerce can kaybı yaşanan Sakarya’ya için 6 kelimeden oluşan ‘deprem’ çok ayrı bir anlam taşıyor.

YÖK KONTENJAN VERMEDİ
Yıllarca deprem acısıyla yoğrulan Sakarya’ya son yaşanan İzmir Depremi ile bir kez daha o acıyı yüreğinde yaşarken, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’ne 2 yıldır 1 öğrencinin kayıt olmaması şehirde şaşkınlığa neden oluyor. Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) ‘Jeofizik Bölümü’ne yeteri kadar talep olmadığı gerekçesiyle 2019 ve 2020 yıllarında Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’ne kontenjan vermedi.

YABANCI ÖĞRENCİ
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu’nun idaresindeki bölümde 2018 yılından kaydını yaptıran sadece 137 öğrenci eğitim görürken, işin trajikomik yanı ise içinde bulunduğumuz 2020 yılında aynı bölüme 10 yabancı uyruklu öğrenci kayıt yaptırdı. YÖK tarafından 2 yıldır verilmeyen kontenjanların yabancı öğrencileri kapsamadığı ve yabancı öğrencilerin ayrı bir statü ile bölüme kayıt yaptırdığı öğrenildi.

ÖZTOPALOĞLU: MEVZU İŞ
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden mezun olan İbrahim Öztopaloğlu, “Jeofizik bölümünü kazandığım zaman insanlık için önemli hizmetler yapacağıma inanmış ve çok mutlu olmuştum. Okudum ve mezun oldum. Mezun olduktan sonra nereye baş vurduysam iş bulamadım. Netice itibariyle babamın şirketinde çalışıyorum. Benim gibi mezun olan bir çok arkadaşım alanımızda iş bulamadığı için başka işlere yöneldi. Oysa kamu kurum ve kuruluşlarında jeofizik mühendislerinin değerlendirilmesi gerekir. Bizden artık geçti ama gelecek nesiller için bu yapılmalıdır” dedi.

İŞ BULAMIYORLAR
Jeofizik Mühendisleri Odası Sakarya eski Şube Başkanı Kamil Yavuz ise yıllar önce büyük ilginin olduğu Jeofizik Mühendisliği’ne yaşanan işsizliklerle birlikte ilginin kalmadığını söyledi. Sakarya Üniversitesi’nde zamanında 1, hatta 2. bölümlün olduğunu belirten Kamil Yavuz, “Günümüzde işsizlik nedeniyle bölümümüze ilgi azaldı. Çünkü mezun olanlar iş bulamıyor” dedi.

DESTEK GÖRMÜYOR
Yavuz, “Bizimle birlikte veya bizden sonra mezun olanlar iş bulamadıkları için bankacı oldu. Kimi arkadaşlarımız matematik ve fizik dersi veriyor. Başka sektörlere geçen çok arkadaşımız oldu. Böyle olunca da Jeofizik Mühendisliği’ne ilgi kalmadı. Jeofizik Mühendisliği yurtdışında büyük ilgi gören bir meslektir. Ancak Türkiye’de mesleğimiz kamuda yeteri kadar ilgi ve destek görmüyor. Belediyelerde jeofizikçi olan kurumlar var ama çoğunluğunda yok” dedi.

ODA SAKARYA’DA KAPANDI
Jeofizik Mühendisliği’nin kendi içinde bir çok dalı bulunduğunu da ifade eden Yavuz, “Maden, su, yer bilimi gibi içinde bir çok dalı bulunan Jeofizik deprem anlamında çok önemli bir meslektir. Ama gelinen nokta son derece üzücüdür” dedi. Jeofizik Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi’nin de kapandığını belirten Yavuz, “Odanın son başkanı ben idim. Ancak odamız Sakarya’da şubesini kapattı” diye konuştu.