Özkoç, gazetecilerle yaptığı görüşmede, 1999 depreminde yaşadığı acı deneyimi paylaştı. Afet yönetimiyle ilgili önerilerini dile getiren Özkoç, öncelikle yapı stokunun güvenli hale getirilmesi ve kurtarma sürecinin, toplanma alanlarının doğru planlanması gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümde Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin gerçekleştirdiği yerinde dönüşüm çalışmalarını örnek gösteren Özkoç, AK Parti iktidarının kentsel dönüşümü, belli bir kesimi zenginleştirmeye yönelik rant hesabına çevirmesini eleştirdi.

1999 depreminden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Sakarya’da bile 24 yıl geçmesine rağmen dönüşümün tamamlanamadığını ifade eden Özkoç, hala güçlendirilmesi yapılmamış orta hasarlı binaların bulunduğunu, deprem atlatmış 5 katlı yorgun binaların hala güvenli hale getirilmediğini söyledi.

Uzun yıllar Sakarya kamuoyunda tartışılan depreme dayanıksız okulların yıkımıyla ilgili verdiği mücadeleyi aktaran Özkoç, 2015 yılında, resmi bir brifing raporunda, Sakarya’da “depreme dayanıklı olmayan 60 okul binasından 21 binanın yıkılıp yeniden yapılması, 39’unun güçlendirilmesi gerektiğine” ilişkin bir tespit gördüğünü söyledi.

“Tam 5 yıl bunun için mücadele verdim” diyen Özkoç, özetle şunları ifade etti:

“Bilgiyi aldıktan sonra hemen kamuoyuyla paylaşmadım; aileler arasında infial, huzursuzluk yaratır diye düşündüm. Çözüm için arayışa girdim. İlk önce dönemin Valisi Hüseyin Avni Coş’a gittim. ‘Doğru Sayın Özkoç’ dedi. ‘Ne yapacağız?’ diye sordum, ‘Ödenek istedik, ödenek gelmiyor’ dedi. Ankara’da Bakan’a gittim. Bakan da durumu kabul etti, ancak gereken adımlar atılmadı.

Bu şekilde sonuç çıkmayınca bir basın toplantısıyla durumu kamuoyuyla paylaştım. ‘Bugün bir deprem olursa çocuklarınızı gönderdiğiniz 21 okul enkaz altında kalacak’, dedim.

İktidar partisine mensup bazı milletvekilleri, hatta bürokratlar itiraz ettiler. Yalancılıkla itham edildim. Elimde belgelerim vardı, geri adım atmadım. Sonuç alıncaya kadar, 5 yıl boyunca, her yerde, her

ortamda bu okulları dile getirdim. Tüm kapıları çalmaya devam ettim. En sonunda, Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığı döneminde, Bakan’ın müdahalesiyle sorun çözüldü.”

Özkoç, Sakarya’daki ve Türkiye’deki tüm okulların, hastanelerin ve kamu binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, sözkonusu tüm yapıların depreme dayanıklılıklarının analizlerinin tamamlanması ve buna göre güçlendirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Engin Özkoç, konutlara yönelik olarak da CHP’li belediyelerin yürüttüğü yerinde dönüşüm çalışmaları modellenerek, rantın değil, halkın güvenliği, sağlığı ve refahının esas alındığı dönüşümlerin, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.