Erkek berberi, kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçısı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci ( ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı, vale, kuyumcu gibi mesleklerde belge şartı 01 Ocak 2023 te yürürlüğe girdi.

Bu mesleklerde MYK Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayanlar 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren çalıştırılamayacak. 

Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için bu belge zorunluluğunun aranmayacak.

Ustalık, kalfalık belgesi olmayan işyeri sahipleri ile yanında çalışanlar mesleki yeterlilik seviye 4 üzerinden ustalık ve usta eğiticiliği alanlar çıraklık eğitim merkezlerine gidip denklik yaptırarak direkt ustalık belgesi alma hakkı bulunuyor.

Denklik yaptırmayan ve ustalık belgesi almayanların her 5 yılda bir mesleki yeterlilik belgesini yenilemeleri gerekiyor.

Öte yandan Meslek yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan bir meslekte ustalık belgesi alınarak sürekli muafiyet sağlanabilir. Ustalık telafi programına katılıp sınavda başarılı olanların alacağı ustalık belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi yerine geçiyor. Mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi beş yıl iken, ustalık belgesinde süre sınırı yoktur.

Ustalık telafi programına lise mezunu olanlar başvurabiliyor.