Prof. Dr. Haşim Şahin’in sunuculuk yaptığı programda “Sultan 2. Abdülhamid Algısının Oluşması ve Hakkındaki Tartışmalar” konusu konuşuldu.

Sultan Abdülhamid’in nasıl bir sultan olduğuna değinen Prof. Alkan, “Sultan Abdülhamid’in hayat hikâyesine baktığımızda şehzadelik ve veliahtlık dönemindeki bir kısım icraatları onun nasıl bir kimlik ve kişilik olduğunu az çok bizlere gösteriyor. Kendi zihninde doğruları ve ajandası olan ve bunun içinde belirli bir süre sonra stratejik anlamda temkinli hareket ederek hükümdar olduktan sonra yönetim mekanizmasını istediği gibi şekillendirerek devleti idare etmiştir.” şeklinde konuştu.

Tarihî karakterlerin hayatının anlam kazanması, başarılı ya da başarısızlık noktasındaki faaliyetlerin değerlendirilirken içinde bulunduğu dönemin şartlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Alkan, “O dönemin sosyal, iktisadi ve siyasi şartlarını gerçek anlamında bilirsek Abdülhamid’i anlayabiliriz. Abdülhamid’in iktidara geldiği dönemdeki Osmanlı Devleti’nin genel ahvalini biz ortaya koymalıyız ki Abdülhamid’in ne yaptığını veya ne yapmak istediğini o zaman değerlendirebiliriz. Bir tarihçi açısından dönemi bilmek, dönemden mülhem icraatları konuşmak en doğru metottur.” dedi.

Prof. Dr. Necmettin Alkan, “Türkiye’de birilerinin Sultan Abdülhamid’e “Kızıl Sultan” diyerek karşı tarafa gol atmaya çalışmasını, birilerinin de sözde hakkını teslim etme adına “Ulu Hakan” diyerek başka şeyler yapmaya çalışıyorlar.” dedi ve ekledi, “Türkiye’de toplumsal barışı sağlayacaksak tarihi, tarihi karakterleri bir kavga unsuru olmaktan çıkartıp bir tarihi olgu olarak ele alıp tarihi verilerden hareketle değerlendirmesi gerekiyor. Bir dönemi kötüleştirmek, ötekileştirmek, tarihi karakterleri kendi bağlamından koparıp gündeme getirmek bu topluma bu devlete fayda sağlamaz.”