Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yayımladı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edilmiştir.


25 Kasım kadınların zaman ve mekân fark etmeksizin dünyanın her yerinde uğradıkları şiddete, sömürüye, cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekilerek şiddeti, ayrımcılığı önlemek için el ele verilen direniş ve mücadelenin günüdür.


Kadınlar ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde hakları için mücadele vermeye devam etmektedir. Kadın hakları alanında verilen tüm bu mücadeleler bizim de mücadelemizdir. Kadınların yaşam haklarının, özgürlüklerinin güvence altında olmadığı herkes tarafından bilinmektedir. Bizler her gün olduğu gibi bugün de şiddetin yaygınlaştırılmasına, özgürlüğümüze ket vurulmasına, cinsiyet eşitsizliğine dur diyoruz.

Erdoğan'ın Sakarya'da kurduğu o cümle yabancı basında gündem oldu! "Çok tehlikeli" buldular Erdoğan'ın Sakarya'da kurduğu o cümle yabancı basında gündem oldu! "Çok tehlikeli" buldular


Türkiye’de kadına yönelik şiddet azalmamakta aksine her geçen gün daha da artmaktadır. Cinsiyet eşitsizliği, kadın haklarının korunması ve şiddetin önüne geçilmesi konularındaki çabasızlık, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDKF) yayınladığı 10 aylık kadın cinayeti raporuna göre, 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında 357 kadının, erkekler tarafından öldürüldüğü tespit edilmiştir. İstanbul Sözleşmesinin feshinden sonra ülkemizdeki kadın cinayetleri artmıştır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesindeki en önemli etken devletin etkin mücadelesidir. Şiddetin yıkıcı küresel etkisi toplumumuzun bir gerçeğidir. Kadına karşı şiddet ile mücadele için 6284 sayılı kanunun etkin bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını mevzuatı uygulamaya ve şiddete dur demeye davet ediyoruz.


Dünya Bankasının 2024 yılında yayınlamış olduğu Kadın, İş Dünyası ve Hukuk Raporu’nda kadınların hukuki haklardan yararlanması ve eşitliğin ölçüldüğü bir sıralamada ülkemiz birçok ülkenin gerisinde kalmıştır.


Ayrıca yapılan bu araştırma ile ülkemizde kadınların hukuki hakları konusundaki politika ve uygulama arasındaki şok edici uçurum da ortaya çıkmıştır. Rapor ile ortaya çıkan bir diğer üzücü tablo ise dünya genelinde birkaç medeni ülke haricinde hukuk sistemlerinin kadın ve erkek için eşit koruma sağlayamamasıdır.


İncelemelere göre kadınlar, kâğıt üzerinde kendilerine sunulduğu belirtilen hakların beşte ikisine bile sahip değillerdir. Raporda incelenen 190 ülkede kadınların aile içi şiddete, cinsel tacize, çocuk evliliklerine ve kadın cinayetlerine karşı ihtiyaç duyulan yasal korumanın ancak üçte birine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm bu nedenlerle kadın hakları ve kadına şiddete karşı verilen savaş sadece kadının ve Türkiye’nin sorunu olmayıp evrensel bir sorun haline gelmiştir. Bu mücadele evrensel bir mücadeledir.

"Şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir." diyen Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936 yılında getirmiş olduğu medeni kanun ile kadın haklarında eşitliği pek çok gelişmiş ülkeden bile önce sağlayan Türkiye’nin bugün gelmiş olduğu nokta hepimiz tarafından gözlemlenebilmektedir. Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadın hakları alanındaki kazanımların kaybına yol açacak her türlü söylem ve uygulamanın karşısında duracağımızı ve haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz."