GÖNÜLLÜ HAREKETİ

Toplantıda Sakarya Kızılay Derneği Başkanı Cevdet Koç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi, “Kızılay, 1868 yılında o günün şartlarına ihtiyaç duyulduğu anda gönüllüler tarafından kurulmuş olan yardım kuruluşudur. Türkiye ve 30 ülkede Kızılay faaliyet gösteriyor. Yardımları yaparken devlet tarafından destek görmeyen kurum. Bakıldığında devlete bağlı ama yardımlarda destek yok. Hayırseverlerin emanet etmiş olduğu bu hayırları yerine ulaştırmakla görevli olan bir kurum. Devlet tarafından sadece kan hizmetlerinde destekleniyor. Türkiye’de kan hizmetleri yasayla Kızılay tarafından yönetilen kan alınıp işlenen hazır hale getirilen ve ihtiyaç duyan hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırılan bir hizmettir. Bunun karşılığında da devlet Sağlık Bakanlığı olarak teslim edilen her ünite kan için maliyetini belirlemiş, maliyeti karşılığında kurumumuza ödeme yapıyor ve kurumda kan hizmetlerinde çalışan bütün personelimiz profesyonel çalışanlar. Onun için sürekli ve maaşlı çalışanlar. Sosyal hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız tamamen gönüllülük esasıyla çalışıyor.

MAAŞLI 8 PERSONELİMİZ VAR

Bizim Sakarya’da toplam bir aş evimiz, bir mobil aşevimiz ilk yardım merkezimiz, sosyal marketimiz, bir binek aracımız, bir kamyonumuz, , traktör ve 8 personelimiz bulunuyor. Tüm Sakarya ‘ya hizmet eden 8 tane maaşlı personelimiz var. Onun dışındaki faaliyetlerde sahada gördüğünüz çalışmaları yapan bütün arkadaşlarımız bizler seçilmiş olanlar tamamı gönüllülük esasına göre çalışıyoruz. Burada bir maaş herhangi bir gelir elde etmemiz mümkün değil. afet hizmetlerinde afet müdahale kapsamında Kızılay’ın devletin bu organizasyonda vermiş olduğu bir görev var. Son zamanlarda Kızılay’ımız hamd olsun Allah vermesin ama olan tüm afetlerde olay yerine ilk ulaşan ve ilk çözüm üreten oradaki ihtiyaç sahiplerinin sarılabildiği tutabildiği el Kızlıaycı’lar oldu. Bu bizi gururlandırıyor tabi. Bunun devam etmesi ve artması lazım. Ülkemiz neticede afet kuşağında olan bir coğrafyada. Bundan dolayı hazırlanmalı ve güçlenmemiz lazım.

İLK YARDIM MERKEZİ

Bizim kurumumuza gelir getirmesini beklediğimiz ilk yardım merkezi faaliyetimiz var. Yasayla toplu işçi çalıştırılan yerlerde 10 kişi de bir 15 kişi de bir 20 kişi de bir olacak şekilde çalıştırdığımız kurumlarda sayımıza göre ilk yardımcı bulundurmamız gerekiyor. Kızılay ilk yardım konusunda uluslararası geçerliliğe sahip sertifika vererek kurumlardaki bu ihtiyaçları da aynı zamanda karşılamış oluyor. Burada elde ettiğimiz gelirin fazlasıyla da sosyal sorumluluk projelerini yerine getiriyoruz.

MÜGE ANLI VE DOSTLARI

Hendek’te sabit bir aşevimiz var. Burada günlük 400 kişiye sıcak yemek hizmeti veriliyor. İhtiyaç durumunda 1500 kişiye kadar yemek çıkartabilecek bir pozisyondayız. Müge Anlı ve dostları bir araya gelerek kurumumuza size ne yapabiliriz diye sordular. O zaman genel başkan yardımcımız Ercan beyde bizim bu tür araçlara ihtiyacımız var. Eğer ilgilenirseniz bu konu da bize destek vermiş olursunuz. Sağ olsunlar hemen hemen 40 civarında bir mobil aşevi yaptırarak kurumumuza bağışta bulundular. Biz de bunu sokakta inanların ihtiyaç duyduğu her yerde hizmete kullanmış oluyoruz.

SOSYAL MARKET

Adapazarı Belediyesi ile 2011 yılında yaptığımız protokol çerçevesinde Yorgalar Mezarlığı yanında bir marketimiz var. İhtiyaç sahibi aileler, devlet kayıtlarına göre aylık bir kredi kartı oluşturularak orada marketlerde hayırsever iş adamlarının bağışladığı ürünleri raflara diziyoruz. Onlara puan veriyoruz. O puana göre de kredi kartıyla alışveriş yapar gibi ihtiyacı ne ise temel gıda ve ihtiyaç malzemelerini o raflarda istediğini alabiliyor. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. 2500 aileye düzenli olarak gıda giyim olarak devam ediyor. Kızılay’a yaptığınız bağışların tamamını giderinizde kullanabiliyorsunuz.

Hangi şartla bağış veriyorsanız o şartla bağışı kullanıyoruz. Kurumun yüzde 95’lik bütçesi şartlı bağışlarla dönüyor. 2021 yılında Sakarya’da toplam yapılan yardım 5 milyon 326 bin TL, kan bağışı 32 bin 156 ünite ve kök hücrede 53 eşleşme olmuş. Yani 53 tane canı kurtarmışız."