FETÖ Mensuplarının 15 Temmuz gecesi bulunduğu Darbe Teşebbüsü Sakarya halkının büyük direnişi ile başarısız olmuştu. Darbe gecesi tek yürek olan Sakarya halkı adeta bir direniş destanı yazarak asker kılığına girmiş hain teröristlere geçit vermedi. Sakarya’da saat 22.00 sularında başlayan hareketlilik 15 Temmuz gecesi sabaha kadar sürdü.

İşte sırası ile o gece Sakarya’da yaşananlar:
Türkiye genelinde ki hareketlilik Sakarya’da da yaşanmaya başladı. Sakarya’da ki hain FETÖ mensupları ve cuntacılar harekete geçti. İlk hedef Sakarya Valiliği idi. Çok sayıda asker kışlalarda hazır duruma geçirildi.

Darbe teşebbüsünün haberini alan AK Partililer, İl Başkanlığında toplanan milletvekilleri ve belediye başkanları Sakarya Kent Meydanına hareket etme kararı aldı.

Dönemin Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Hendek’te bir düğün esnasında kalkışmanın haberini aldı. İl Emniyet Müdürünü arayarak sonuna kadar direnilmesi ve teslim olunmaması talimatını verdi.  Ardından İl Emniyet Müdürlüğüne geldi. Öncesinde aranan İl Jandarma Komutanlığının da darbecilerin eline geçtiği anlaşıldı.

Bir süredir devam eden mesajla bilgilendirme trafiğinin sonunda toplu mesajlar atılmaya başlandı. Vatandaşlar Kent Meydanında toplandı. O sırada İstanbul’da Boğaz Köprüsünde tanklar duruyor, Ankara’da MİT bombalanıyor ve jetler alçak uçuyordu. Büyük bir panik havası vardı.

Sakarya’da ki FETÖ mensubu asker kılığında ki hainler Sakarya Valiliğini ele geçirerek her tarafı ablukaya aldı. Valiliğin ele geçirildiği haberi üzerine Kent Meydanından 8 otobüs hemen bölgeye hareket etti. Amaç vilayeti geri almaktı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu meydanda, “Milletin iradesinin önünde kimse duramaz” diyerek Meydanda ki herkesi ve tüm şehri direnişe davet etti. Darbe Girişiminden günler sonra, meydanda toplanan vatandaşları korkutup dağıtmak için bölgeye havadan ateş açılmasını isteyen darbecilerin konuşması ortaya çıkacaktı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın kalkışma ihtimali üzerinde duruluyor açıklamasının ardından darbe teşebbüsü resmiyet kazandı. Herkes durumun ciddiyetinin farkına varırken, Kent Meydanında toplanan vatandaş sayısı bu esnada 1000’i buldu.

Valilikte toplanan vatandaşlar askerler ile karşı karşıya kaldı. Asker kılığında ki hainler vatandaşları korkutmak için havaya ve sivillere ateş etti. Valilik bölgesinden yükselen silah sesleri kalabalığı daha da arttırdı. Bu esnada Sakarya Emniyeti Valiliği geri almak üzere operasyona başlama talimatını aldı.

Camilerden selalar okunmaya başlanarak halk sokağa çağrılı. Selalar vatandaşta büyük bir moral oldu.

Valilikte gerilim her an tırmanıyordu. Askerler bölgeye kimseyi yaklaştırmıyordu ancak, vatandaşlar ablukayı delmeye kararlıydı. Bu esnada açılan ateş sonucu yaralananlar oldu. Bu esnada TRT’de canlı yayında okunan korsan bildiri ile darbeciler yönetime el koyduğunu açıkladı. Durumun vahameti her an artıyordu. Sosyal medyada Türkiye genelinde askerlerin sivillere ateş ettiği bilgileri ve görüntüleri yayıldı.

Tüm ilçelerde vatandaşlar meydanlara çıktı. Büyükşehir ve İlçe Belediyelerine bağlı iş makinelerine sahalardan çıkın talimatı verildi. Bu iş makineleri kışlaların önlerinde günlerce sürecek bir nöbet bekleyecek ve engel teşkil edeceklerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNNTurk canlı yayınına bağlandı. Vatandaşları sokağa çıkmaya davet etti. Bu yayının arkasından NTV, Haberturk, TGRT Haber’e de bağlandı. Bu konuşma on binlerce Sakaryalıyı sokağa döktü.

FETÖ’cü askerlerin başında olan  Uğur Albay, Sakarya Emniyet Müdürünü arayarak teslim olmasını istedi. Sert cevapla karşılaştı. Sakarya’nın her bölgesinde büyük hareketlilik yaşanıyordu. Vatandaşlar askeri tesislerin önünde toplanmaya başladı. Sakarya Kent Meydanı o esnada direnişin merkezi konumundaydı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, tüm kurmaylarını meydana getirtti ve direktiflerini anlık olarak verdi.

İzmit’te yola çıkıp Sakarya’ya Emniyet Müdürlüğünü işgal için kullanılacak olan 4 tank 1 ZPT ve 1 askeri araç vatandaşlar ve polis tarafından Serdivan’da durduruldu. Bu durdurma hainlerin tüm planlarını alt üst etti.

Milletvekilleri de bölgelerde ki gelişmeleri an be an takip etti. İl Başkanı teşkilatlar üzerinden bölgelerde ki süreci yönetti. Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş zırhlı bir araç ve çelik yeleğini giyerek Valiliğe doğru hareket etti.

Sakarya Emniyet Müdürlüğünün önünde 500 kadar vatandaş toplandı. Askerlerin emniyete gelme ihtimaline karşı nöbet tutulmaya başlandı.

Sakarya halkı Valiliği askerlerden geri aldı. Bu haber kısa sürede yayıldı ve vatandaşlara büyük moral verdi. Valiliğin geri alınması esnasında 3’ü bayan 20 kişi yaralandı. Valiliğin geri alınmasında  eski milletvekili Ali İnci ön saflarda yer aldı. Sakarya Milletvekili Recep Uncuoğlu ise Sakarya Valiliğinde ki tankın üzerine çıkarak valiliğin geri alındığını kalabalığa açıklayan isim oldu.  

Sakarya Valiliğine giren vatandaşlar cuntacı askerleri valilikten çıkardı ve Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş makamının camından vatandaşlara seslendi. Valilik bahçesinde vatandaşların nöbeti başladı. Vali Coş nöbete katılarak valilik merdivenlerinde elinde silah olan o meşhur pozunu verdi.

arbeye teşebbüs eden asker kılığında ki FETÖ’cü hainler teker teker yakalanmaya başladı. Sakarya Garnizonuna sığınan cuntanın başı olan Albay’ı almak için polis özel harekât Çark Caddesinde ki lojmanların olduğu bölgeye geldi. Bu sırada tugayın su ve elektrikleri kesilmişti. Sakarya Tugayının önünde toplanan vatandaşlar oldukça gergindi. Milletvekilleri ve belediye başkanları burada toplanan kalabalığı sakinleştirmek için bölgeye geldi.

Kent Meydanında toplanan vatandaş sayısı yüz bin bulmuştu. Sakarya sokaktaydı ve darbe nöbeti tutuyordu.

Sakarya Tugayının önü daha da hareketlendi. Kapının önüne çekilen iş makinelerinin üstüne çıkan vatandaşlar askerden darbeci albayı polise teslim etmelerini istedi. Kısa süre sonra darbeci albay gözaltına alındı.

Sabaha karşı Sakarya’da darbenin tüm unsurları bastırılmıştı. Darbecilerin gasp ettiği 63 adet G3 tüfeği, 17 adet kalaşnikof, 14 adet MP5, 118 adet tabanca, 2 adet MG3 Otomatik Makineli Tüfek, 2 Adet Uçaksavar, 394 şarjör mühimmat, 6 adet shortland araç ve 1 adet zırhlı araca el konuldu.

Sabah ile birlikte Orhan Cami ve Kent Meydanında vatandaşlar toplu halde namaz kıldı. Sakarya’da tehlike atlatılmıştı ama Türkiye’den vahim haberler geliyordu. Sakarya Kent Meydanında halen binlerce vatandaş vardı. Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı konuşma yaparak darbe nöbetinin başladığını ilan etti. En uzun gece sona ermişti ama, darbe nöbetleri henüz yeni başlayacaktı.