// Emre Çatal //

Akçay Barajı’nın önemine işaret eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Koronavirüs dönemi boyunca barajda çalışmaların kararlılıkla sürdüğünü anımsattı. Her yönüyle ilklerin projesi olacak Akçay Barajı’nın hem Sakarya’ya hem de Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacağını ifade eden Yüce, baraj doluluk oranının yüzde 97’ civarında olduğunu belirtti.
Dünyadaki bazı ülkelerde günlük su ihtiyacını karşılayabilmek için insanların başlarının üzerindeki su kovalarıyla kilometreler yok yürüdüğünü belirten Yüce, “Güneşin altında kilometrelerce başlarında kovalarla yürüyen insanlar var. Bu insanlar bunca çileye rağmen elde ettikleri suyun kalitesi ise oldukça düşük olması da çok üzücüdür. Milyonlarca insan susuzluk sıkıntısı çekiyor, kalitesiz su nedeniyle yine milyonlar da hastalanıyor” dedi.

Dünyanın belli bölgelerinde yaşanan bu tablodan Sakarya’nın çok uzak olduğunun altını çizen Başkan Yüce, “Sapanca Gölü’nden içmesuyunu Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’ne ulaştırmak için harcadığımız enerji biliniyor. Ancak Akçay Barajı cazibeli su getireceğimiz için önemli tasarruf sağlayacağız. Akçay Barajı isale hattı üzerine kurduğumuz İkramiye HES, Hacımercan HES ve Hızırilyas HES ile yılda 45 milyon kilovat enerji üreteceğiz. Her anlamda ilkleri bünyesinde barındıran ve şehrimize büyük katkı sağlayacak bir projeyi hayata geçireceğiz” dedi.

Yüce, “Bir aksilik olmaz ise 2.5 ile 3 ay içinde barajdan Adapazarı Hızırilyas Su Arıtma Tesisleri’ne kaliteli, pırıl pırıl suyu bascağız” sözlerini yeniledi.