2021 Afet Eğitim Yılı kapsamında AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş ve AFAD Eğitmenleri tarafından Akyazı'da Cuma namazı öncesi 10 farklı camide 6 bin 720 kişiye afet farkındalığı eğitimi verildi. İl Müdürü Kaşkaş ve görevliler, afetler sırasında nasıl davranılması gerektiği ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Afet Farkındalık Eğitimi veren İl Müdürü Kaşkaş, deprem süresince ne yapılması gerektiğinin önceden planlanması gerektiğini vurguladı.

Kaşkaş; "

Sarsıntı başlar başlamaz ilk yapmamız gereken paniğe kapılmamaktır. İnsanlar deprem sırasında genellikle paniğe kapılıp, donup kalmakta ya da bilinçsizce kaçışmaktadır. Paniğe kapılmamak için deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri öğrenmeli ve uygulamalıyız.

Eğer bina içerisindeysek depremi hissettiğimizde ayakta durmamalı, oradan oraya koşmanın, balkon ve merdivenlere yönelmenin asansöre binmenin ve pencere ve balkonlardan atlamanın size zarar vereceğini bilmelisiniz. Bir deprem anında; Çöküp sağlam bir nesnenin yanında durun.  Özellikle sırtınız pencerelere dönük bir şekilde kapanıp başınızı ve ensenizi düşen cisimlerden koruyun. 

Sarsıntı sona erene kadar sallanan nesneyle beraber hareket edebilmek için Tutunun. Bu sırada diğer kolunuzun üzerine yüzünüzü koyarak uçuşan cisimlerden gözlerinizi ve yüzünüzü koruyun.

Eğer deprem anında mutfaktaysanız ve yanan bir ocak varsa; Sarsıntı hissedilir hissedilmez önce ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın sonra çök-kapan-tutun hareketini yapın. Eğer deprem anında mutfakta değilseniz ancak yanan bir ocak varsa; sarsıntı hissedilir hissedilmez önce çök-kapan-tutun pozisyonunu alın, sarsıntı geçtikten sonra ocaklardaki ateşi ve gazı kapatın. 

Bir acil durum ya da afet sırasında bulunduğunuz yerde en uygun çök-kapan-tutun pozisyonunu alarak hedef küçültün. Tehlike geçinceye kadar aynı pozisyonda kalın.

Deprem anında doğru davranış şeklini hatırlayabilmek ve uygulayabilmek için mutlaka ve sürekli olarak tatbikat yapılması gerekir. Her artçı depremde de çök-kapan-tutun pozisyonunu almayı ihmal etmeyin" dedi.