Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Jeofizik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Utkucu, Akyazı ve Hendek bölgesinde yaşanan artçı depremlerinin 17 Ağustos 1999 depreminin artçıları olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

ENDİŞEYE GEREK YOK
Büyük depremlerin on yıllar boyunca artçılarının devam edebileceğinin artık bilim dünyasında yerini aldığını söyleyen Utkucu, Akyazı'da son günlerde fazlaca yaşanan artçı depremler için endişelenmeye gerek olmadığını söyledi. Prof.Dr. Murat Utkucu, 99 yılında büyük bir deprem yaşandığını ve bu depremin etkilerinin devam etme olasılığının yüksek olması sonucu bu hadiselerin yaşanmasının normal olduğunu ifade etti.

KÜÇÜK DEPREMLER ENERJİ BOŞALTMAZ
Prof. Dr. Murat Utkucu, yaşanan küçük depremlerin fayın üzerindeki enerjiyi boşaltmasının mümkün olamayacağını söyledi. Bu durumu bir örnekle anlatan Utkucu, '' Sapanca Gölü'nü kaşık ile boşaltabilir misiniz?'' dedi. Bu fay üzerinde bir resim değişecekse olacak depremin en az 6 civarı büyüklüğünde olması gerektiğini ifade etti.

ARTÇI DEPREMİN YAŞANDIĞI FAY HATLARI KIRILDI
Akyazı Hendek bölgesinde artçı depreminin yaşandığı fayın üzerinde 1967 yılında Mudurnu'ya giden fayın kırıldığı, 1999 yılında Adapazarı ve İzmit istikametine giden fayın kırıldığı aynı zamanda da yine 1999 yılında Düzce'ye giden fayın kırıldığını ifade eden Utkucu, Geyve tarafı hariç hepsinin kırıldığını ve enerjisinin boşaldığını söyledi.

Sakarya üniversitesinin ilimizde meydana gelen depremler için ve Türkiye genelinde meydana gelen büyük depremler için hazırladığı bilgi notlarına http://www.aym.sakarya.edu.tr/ ulaşabilir.