Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ TRT Haber'de Gülçin Üstün Can'ın sunduğu programa katılarak iş dünyası ve Sakarya'daki ekonominin son durumları hakkında bilgi verdi.

İş dünyası olarak ciddi bir dar boğaza girdik

Pandemi sürecini değerlendiren Başkan Altuğ, COVİD-19 sürecinde iş dünyasının ekonomik olarak zor bir süreç yaşadığını söyledi.

Altuğ: ''Kürsel ölçekte bir salgın yaşıyoruz. Ülkemizde dünyada hiç tecrübe etmediği bir süreçten geçiyor. Hem sağlık anlamında hemde ekonomik olarak zorlayan bir sürecin içindeyiz.Sancılı bir süreç yaşadık yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor: İş dünyası olarak ciddi bir dar boğaza girdik. Salgının biraz daha toparlanması ve azalmasıyla iş dünyamız normale geçecektir'' ifadelerini kullandı.

Yüzde 90'ların üzerinde bir düşüşe sebep oldu

İhracatta ciddi bir azalma yaşadıklarını ifade eden Altuğ, 2019 yılına kıyasla İhracatta yüzde 90'ların üzerinde bir düşüş olduğunu belirtti.

Altuğ, ''İhracatımız 2019 yılı Ocak mayıs döneminde yaklaşık 77 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2020 yılı aynı döneminde pandeminin de büyük etkisiyle yüzde 20'lik bir düşüşle 61 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sakarya bazında baktığımızda biz üreten bir iliz Hem tarımsal hemde endüstriyel anlamında 2019 yılı itibari ile yaklaşık 6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. İhracatımız yüzde 90'ların üzerinde bir düşüşe sebep oldu. Durum Sakarya açısından şuan için böyle'' ifadelerini kullandı.

Altuğ bankaların düşük faizle kredi vermesinin ekonomiye olumlu katkılarının olduğunu ama özel bankalarında kredi verme noktasında iştahlarının arttırılmasını istedi. Altuğ; ''Tüketiminin arttırılmasını teşvik etmemiz gerekiyor. Vatandaşın harcama kabiliyetini arttırmak piyasayı canlandıracağını düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

SATSO Başkanı Akgün Altuğ pandemi süreci ile beraber tarımsal üretiminin ne kadar değerli olduğunu gördüklerini ve üretimci ve girişimci olarak ülkenin çıkışının üretimden geçtiğini düşündüğünü söyledi. Sakarya genelinde 250 bin hektar işlenebilir tarım arazisi olduğunu söyleyen Altuğ, bu alanaların tamamının işleme yönünde çalışma yaptıklarını belirtti.