Başkan Baştürk'ün talepte bulunduğu işte o açıklaması;

T.C. Sakarya Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’na

Sakarya ’nın amatör olta balıkçıları olarak, tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgını sonrası , Korona Virüs’ten Korunma Tedbirleri kapsamında İl Pandemi Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda , olta balıkçılığı yasağına bugüne dek harfiyen uyduk ve uymaya da devam edeceğiz.  Bugüne kadar başarı ile uygulanmış tüm önlemlerin neticeleri rakamlara yansımıştır. Devletimizin virüsle olan başarılı mücadelesini hep birlikte kurallara uyarak takip etmekteyiz.

Salgın boyunca hükümetimiz ve valiliklerce alınan sıkı tedbirler ve sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalar neticesinde toplumumuz ciddi derecede psikolojik olarak etkilenmiş, sosyal ve rahatlatıcı bazı hobilerden uzak kalınmıştır. Olta balıkçılığı, dünyanın bir çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de en iyi terapi yöntemlerinden biri olarak bilinmektedir. Muhteviyatı itibariyle doğada izole şekilde gerçekleştirilen bir aktivitedir. Terapiye en çok ihtiyacımız olduğu bu günlerde olta balıkçılığından uzak kalmak bizleri daha çok yıpratmaktadır. 

Bizler ilimizde gerek iç sularda, gerekse deniz kıyılarında yahut teknemizde olta ile balık yakalamaya çalışırken, oltalarımızın çevremizdeki diğer avcıların oltaları ile karışmaması için sosyal mesafe olarak adlandırdığımız 2 metrenin çok üzerinde bir mesafe bırakarak avcılık yapmaktayız. Kullandığımız oltaların 3 ile 4,5 metre uzunluğunda olduğunu, sırf bu sebepten ötürü sağlıklı bir av yapabilmek için birbirimize en az 5 metre mesafe bırakarak avlanma düzeni aldığımızı bilmenizi isteriz. Teknede av yapan kişiler ise karadan ve topluluklardan uzakta izole halde bir etkinlikte bulunmaktadır.

Amatör Olta Balıkçıları bir nevi bakanlığımızın sahadaki gönüllü çalışanlarıdır. Sularımızda yapılan kaçak avcılıkları bizzat yerinde tespit edip ivedilikle ilgili birimlere bildirerek balık popülasyonunun korunmasında önemli katkıları bulunmaktadır.  Sosyal medyadan ve basından da görüldüğü üzere bazı kişiler pandemi sürecini fırsat bilip kaçak avcılığı devam ettirmektedir.

Balıkçılık sektörü ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Yasaklardan dolayı balık avı malzemesi satan mağazalar maalesef diğer sektörlerde olduğu gibi ekonomik sıkıntılar çekmektedirler. 

Sağlık bakanlığımızın salgının kontrol altına alındığı yönündeki açıklamalarına istinaden hayatın belirli kurallar dahilinde normale dönmesi amaçlanmaktadır. Covid-19 salgını gerçeğini ve olayın ciddiyetini göz ardı etmemek şartıyla, doğada ve meralarda bizzat yer alan biz amatör olta balıkçılarının ilimiz için naçizane bir kaç öneri sunarak balık avı aktivitesi yasaklarının gevşetilmesi yönünde talebimizi iletmek isteriz.

1) Av esnasında maske kullanımı zorunlu olması ve sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi

2) Tekne avlarında kaptan ve yardımcısı olmak kaydıyla kişi sayısının 2 kişiyi geçmemesi

3) Göller, barajlar ve nehirler de sınırlamalara uyulup uyulmadığının denetiminin sıkı tutulması maksadıyla , kolluk kuvvetleri , zabıta , bekçiler ve hatta fahri müfettişler görevlendirilmesi