Yapılan protokol gereği hayata geçirilen ilk uygulama ise, İlçe genelindeki tüm kurum ve kuruluşların yöneticilerine yönelik yapılan “Farkındalık Sunumu” oldu.

25 Kasım Perşembe günü Seyfettin Kubilay Kültür Merkezi konferans salonunda yapılan sunumun açılış konuşmasını, Arifiye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Emre Güreş yaptı. Güreş konuşmasında; ”Cumhurbaşkanımız Sayın; Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıymetli Eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ilk uygulamaları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İstanbul İl Müdürlüğünde yapılan ve başarılı olunarak tüm yurt çapına yayılması kararlaştırılan “Sıfır Atık” Projesinin Farkındalık sunumuna hoş geldiniz.

Arifiye Belediyesi olarak, Geri Dönüşüm Firması Özcan Kardeşler firması ile imzaladığımız protokol kapsamında İlçe Genelinde yılsonuna kadar Sıfır Atık Projesi Uygulamasına geçmeyi planlıyoruz. Hazırlıklarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Arifiye’deki tüm kurum ve kuruluşların siz değerli yöneticilerinden Projemize destek bekliyor, sözü fazla uzatmadan, sunumu yapacak Çevre Mühendisi arkadaşlarım Sayın; Pelin Duman ile Sayın; Öznur Kısa’ya bırakıyorum.” dedi.

Sıfır Atık Projesi Nedir?

İlk olarak söz alan Çevre Mühendisi Pelin Duman; Sıfır Atık Projesini;” israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, günlük yaşamımızda oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedeftir.” şeklinde tanımladı.

Duman, Sunumuna günlük yaşantımızda oluşturduğumuz atıkları sınıflandırarak ve bunlar hakkındaki istatistiki bilgileri paylaşarak devam etti.

Sonrasında söz alan Çevre Mühendisi Öznur Kısa ise; konuşmasında; ”Atıkların doğaya verdiği zararlar, kurum ve kuruluşlarda oluşan atıkların toplanması ile ilgili yapılacak planlamalar hakkında bilgiler verdi.

Aman Ne Uğraşacağım, Dünya’yı Ben mi Kurtaracağım? Demeyelim…

Kısa, sunumunda “Aman Ne Uğraşacağım, Dünya’yı Ben mi Kurtaracağım?” demeyelim. Herkes en az bir kez denerse;

1 Kalem pili çöpe atmayarak 800 Bin Litre su ve 4m² toprağın zarar görmesini önleyebilir,

1 Litre atık yağı lavaboya dökmeyerek 1 milyon litre içme suyunun zehirlenmesini önleyebilir,

1 Ton kağıt/karton tasarrufu ile 17 ağacın kesilmesini önleyebilir,

1 metal içecek kutusu ile 100 watt’lık bir ampülün 20 saatte harcadığı enerjiyi tasarruf edebilir,

1 ton cam geri kazanılırsa, 100 litre petrolden tasarruf edebilir,

1 ton plastik geri kazanılırsa 16,3 varil petrolden tasarruf edebilir.”

Kısa, sunumunu “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık” diyerek tamamladı.