1949 yılında Adapazarı’nda doğdu.İlk ve Orta öğrenimini Adapazarı’nda tamamladı. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme-Sosyal Siyaset bölümünden mezun oldu.

Türkiye Zirai Donatım Kurumu Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde ve Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu’nda bir süre çalıştıktan sonra, 1978-80 yılları arasında Şanlıurfa’da askerlik görevini ifa etti. Türk Standartları Enstitüsü’nün ve Milli Prodüktivite Merkezinin Sakarya temsilcilikleri görevini yürüttü. Ayrıca Devlet Planlama Teşkilatı’nın ihtisas komisyonlarında görev aldı.

Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreterliği görevini 13 yıl sürdürdükten sonra, 27 Mart 1994 1. dönem; 18 Nisan 1999 2. dönem olmak üzere Adapazarı Belediye Başkanlığı görevine seçildi.

6 Mart 2000 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Statüsüne kavuşması ile Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevini sürdürdü.

27 Mart 2004 tarihindeki yerel seçimlerde 3. dönem olarak seçilmiş Aziz Duran halen Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 15 yıl görev yapmıştı.En son Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Döneminde Yol Ve Asfalt Şube Müdürü Olarak Görev Yapıyordu.

Aziz Duran evli ve iki çocuk babasıdır.