Uzm. Dr. Darol: “Uzun bir süredir salgınla mücadele halindeyiz. Bu süreci fiziksel, psikolojik ve ruhsal olarak en sağlıklı şekilde geçirmenin ilk basamağı doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak, kaygıları ve korkuları en aza indirerek yapılacaklara odaklanmak. Bu nedenle bu akşam doğru bilgilere ulaşmak için il sağlık müdürümüz ile bir söyleşi gerçekleştirmek istedik.”

Sakarya pandemide ne durumda ?
Genel hatları ile pandemi sürecinin ele alındığı programda Sakarya'da salgının seyri, aşılama oranları ve aşılamanın önemi, hastane doluluk oranları, sağlık çalışanları, virüsten korunma yöntemleri vb. başlıklar konuşuldu. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Öğütlü: “Sakarya olarak salgın yönetiminde başarılı bir süreç yaşadık. Tüm hastanelerimizi salgınla mücadelede etkili kıldık. Sürecin başından bu yana büyük ölçüde hastane ve kapasite sıkıntısı yaşamadık. Sağlık çalışanlarımızın özverileri ve fedakarlıkları sayesinde sağlık sistemimizde bir sorunla karşılaşmadık.

Tam kapanmayla birlikte vaka sayılarımızda önemli ölçüde azalmalar kaydettik. Kapanmanın yanı sıra valilik olarak çok sıkı tedbirler aldık.

Vatandaşlarımızın da tedbirlere uyması ile birlikte vaka sayılarımızda %60- %70 oranında bir düşüş yaşamaktayız. Artık kırmızı olarak adlandırılan bir tablo yok karşımızda. Bu tabloyu korumak ve vaka sayılarını daha da azaltmak bizlerin elinde.

Virüse karşı en etkili yol: Aşı
Öğütlü: Bu virüsün henüz tedavisi yok fakat elimizde çok güçlü bir koz var; aşı. Ülkemizde çeşitli seçenekleri ile bir çok aşı mevcut. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Bu salgından kurtulmamızın en etkili yolu aşılanarak virüse karşı bağışıklık kazanmak. Fakat aşı olmak demek maske ve mesafe kurallarını bir kenara koymak demek değil. Virüsün geçirdiği çeşitli mutasyonlar nedeniyle aşılansak bile bir süre daha maske mesafe ve temizlik kurallarına uymaya devam etmeliyiz.

Filyasyon ekibi özveri ve canla başla çalışmaktadır
Şehrimizdeki Filyasyon ekibi ve çalışmalarına da değinen Öğütlü, Covid-19'a yakalananların temasta bulunduğu kişilere ulaşan filyasyon ekibinin, çalışmalarını çok sıkı sürdürdüğünü söyledi. Gelen testlerin sonuçlarına göre temaslı kişilerle irtibata geçen filyasyon ekibi, belirlenen adreslere gidiyor, hastalıkla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yaparak bu kişilerin izolasyonda kalmasını sağlıyor.

Hastanelerimizde diğer tedavilerimiz aksatılmadan devam ediyor
Bir yandan Covid-19 salgını devam ediyor. Fakat diğer yandan kronik rahatsızlığı olan, kanser tedavisi gören hastalarımız mevcut. Bu süreçte en çok dikkat ettiğimiz konulardan biri bu vatandaşlarımızın tedavilerinin aksatılmadan sürdürülmesiydi. Pandeminin başından bugüne kadar bu anlamda onlara uyguladığımız tedavi aynı şekilde devam etti.

Virüslere karşı bağışıklığımızı nasıl güçlendirebiliriz?
Doç. Dr. Aziz Öğütlü: Virüslere karşı bağışıklığımızı güçlendirmemiz gerekli. Bunun da en etkili yolu sağlıklı beslenmek; güvenilir gıdalar, kaynağı bilinen doğal besinler ile beslenmek, ambalajlı gıdalardan uzak durmak.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen programda katılımcıların Covid-19'a dair soruları yanıtlandı.