Balık Tutkunları Derneği Başkanı Faruk Baştürk, Sakarya Nehrindeki vatoz balığı tehditi hakkında açıklama yaptı. 

Başkan Baştürk, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

VATOZ BALIĞI GİRDİĞİ SULARDA TAHRİBAT YAPAR
Derneğimiz  2011 yılından bu yana bölgemizde faaliyetlerde ve bilimsel bir çok araştırmalarda bulunmuştur. Son günlerde vatoz balığı hakkında Sakarya nehrinde araştırmalar yapmıştır. Vatoz balığı sıcak iklim balığıdır. Girdiği bir çok sularda tahribat yaptığı apaçık bellidir. Ancak Sakarya nehri bu tehlike altında değildir.

SICAK SU BALIĞI İÇİN UYGUN DEĞİLDİR
Su sıcaklığı vatoz balığı için uygun değildir ama bu balık Sakarya nehrinin doğduğu yerde, yani Eskişehir'de görülmüştür. 2015 yılından bu yana derneğimizin bilim kurulu ekibi vardır. Bilim kurulunda yer alan Türkiye'nin en iyi profesörleri ile çalışmaktayız. Bu araştırmayı yapan Eskişehir Osmangazi Ünv Öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Emiroğlu  Hocamız da derneğimizin bilim kurulundadır. Ancak Sakarya nehrinde birçok türün olduğu, maalesef bu türlerin yavaş yavaş kaybolduğu görülmüştür. Sakarya nehrin de aslında kirlilikten dolayı demir oranı bir hayli yüksektir.

ACİL ÖNLEM PLANI
Acil önlem planına ihtiyaç vardır. Nehrimiz geçtiğimiz yıllara göre küçülme ve bataklığa dönmeye başlamıştır. Devlet yetkilerinin bu olaya bir an önce el atmalarını istiyoruz. Sakarya ilinde 2021 yılında bir çok göl ve göletlerimize balıklandırma çalışması yapılacaktır. Ancak Sakarya'lı balıkçılardan istediğimiz bir başka göletlerden diğer gölete balık taşınmasının uygun olmadığı ve aynı zamanda balık naklinin de ülkemizin genelinde yasak olup idari para cezalarının uygulanmasına devam edilmesi.