Melenağzı Bölgesini adeta yok olmanın eşiğine getiren ve bölgede büyük bir sel baskını riskini ortaya çıkaran kumlanma sorununün çözümü için inşaat süreci başlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 5. Bölge Müdürlüğü Melen Çayı Kıyı Koruma Mahmuz projesinin startını resmen veriyor.

Mayıs 2020'de ÇED Süreci başlanan proje kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin ÇED Kararına gerek olmadığı ilanını yaparak projenin başlamasında bir sakınca olmadığını bildirdi.

Bakanlığın aldığı bu kararla toplam 753 bin TL'ye mal olacak projenin startı da resmen verilmiş oldu.

Proje kapsamında Kocaali sınırlarında kalan Caferiye Mahallesi ve Düzce Akçakoca sınırlarında kalan Melenağzı Mahallerine birer adet mahmuz inşa edilecek. Mahmuzların Kocaali'de kalan bölümü 200 metre, Akçakoca bölümü ise 120 metre olarak inşa edilecek. Kıyıdan 370 metre uzaklıkta inşa edilecek iki mahmuz arasında ise 153 metre mesafe olacak.

1 YILDA TAMAMLANACAK
Projenin inşa aşaması olarak ise hesaplanan süre 1 yıl olacak. İnşaat çalışmaları başlangıcında öncelikle mevcutta bulunan ve artık işlevini yerine getirmekte yetersiz kalan mahmuz yapısı sökülecek. Daha sonra söz konusu projede gösterilen Mahmuz Yapısı inşa edilecek.

PROJE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Düzce İli Akçakoca İlçesi ile Sakarya İli Kocaali İlçesi arasındaki sınırı oluşturan Büyükmelen Deresi’nin Karadeniz’e mansaplandığı yani döüküldüğü kısımda denizden esen rüzgârlarla, dere ağzı kum birikintileriyle doluyor. Uzun süredir devam eden bu durumdan dolayı derenin denize boşalımı büyük oranda engelleniyor.

SEL TEHLİKESİ VAR
Nehir suyunun denize boşalmaması durumunda, nehir geriye doğru kabararak yerleşim yerlerini ve araziyi su altında bırakıyor. Yani Melen Deresinin Karadeniz'e dökülme bölgesindeki kum birikimi bölgede büyük bir sel baskını riskini de beraberinde getiriyor.

Ayrıca, nehir yatağı mevcut durumda geniş, uzun ve balıkçı teknelerinin barınmasını sağlayacak derinlikte olduğundan Melen Deresinin Karadeniz'e dökülme yerindeki nehir yatağı balıkçı barınağı gibi görev yapıyor. Ancak nehir ağzının kumlanması durumunda balıkçı teknelerinin nehir içerisine doğru girmesini engellenerek ve fırtınalı ve denizin dalgalı olduğu durumlarda balıkçı tekneleri zarar görüyor.

İnşa edilecek mahmuzlar sayesinde hem bölgenin sel baskını tehlikesinin ortadan kalkması hem de balıkçı teknelerinin yaşadığı sorunun sona ermesi planlanıyor.(adayorum)