Marmara Depremi'nin yıldönümünde Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde yazılı bir açıklama yayınladı. Bayrak, 22 yıldır çözüm bekleyen deprem yorgunu binalar, gerçek manada gündemde yer bulamayan kentsel dönüşüm ve olmayan deprem hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak “unutmadık, unutturmayacağız” söylemleriyle 22 yılın geride bırakıldığına vurgu yaparak “ Resmi raporlara göre, 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı vardı. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar gördü. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Tam 22 yıl geçti ve maalesef beklenen adımlar atılmadı. Depremin hemen ardından alınan ve uygulanan radikal kararların ötesinde bir şey yapılmadı. Herkes, hepimiz süslü cümlelerle 17 Ağustos’un yıldönümlerinde depremi konuşuyoruz. Yapılması gerekenler yapılmadığı için şehri yönetenler, kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşları büyük vebal altında. Bal gidi de depremi ve depremin acılarını unuttuk” dedi.

“Dünya doğal afetlerle boğuşuyor. Sadece bizim ülkemiz değil. Yangınlar, sel baskınları ve depremler. Millet olarak felaketi yaşadığımız anda ah-vah diyerek o anda yapılması gerekenler yapılıyor. Herkes vicdanını rahatlatmak için ya sms atıyor ya yardım kamyonları gönderiyor. Sonra, sonrası kesintiye uğruyor. Felaketi yaşamadan alınması gereken tedbirler var. Bilim depremle ilgili ne yapılması gerektiğini söylüyor. Ama işin başındakiler bilimi değil kendi dünyalarında yaşadıklarını uyguluyor. Sakarya’nın olası bir depremde veya başka bir doğal afetle ilgili yapılan çalışmaları bileniniz, duyanınız var mı? Süslü cümleler, en çok ben üzüldüm minvalinde söylemlerin ötesine geçmek için ne bekleniyor? Lütfen insanımızı ve şehrimizi düşünen adımlar atılsın”

Başkan Bayrak “İnşaat sektöründen birisinin dönüşümü gündeme getirmesi, gerçek manada kentsel dönüşüm yapılmalı demesi maalesef yanlış yorumlara sebep oluyor. Yanlış anlaşılsak da, birileri yıpratmak için meseleleri çarpıtsa da gerçekleri söylemeye devam edeceğim. Herkesin bildiği gerçeği dile getirmeyi görev kabul ediyorum. Sakarya’da yüzlerce tabut bina var. İki arabanın geçemediği, çıkmaz sokakların olduğu bölgeler var. Dönüşüm gerçek manada masaya yatırılıp yarını beklemeden uygulamaya geçmemiz lazım” dedi. Başkan Bayrak “22 yıl önce hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilerim” dedi.