BAŞKAN GÜNAY’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Pamukova Esnaf Odası Başkanı Sabri Günay Koronovirüs salgını dolayısı ile bu sürecin esnaflara olumsuz yansıdığını ifade ederek önemli açıklamalarda bulundu.

SAKARYA 26.03.2020, 11:30 26.03.2020, 11:38
BAŞKAN GÜNAY’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

OLUMSUZ OLARAK YANSIDI

Pamukova Esnaf Odası Başkanı Sabri Günay, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını, Türkiye’yi de etkisi altına alması ve alınan tedbirler sonunda esnafların nasıl etkilendiği ve esnafların Koronovirüs tedbirleri sonrası yaşadıkları sorunların çözümü için neler yapıldığını anlattı. Esnaf Odası Başkanı Günay, ülkemize etkisi altına alan Koronavirüs salgınının esnafları nasıl etkilediği sorusuna “Koronovirüs nedeni ile alınan gerekli önlemler alınmasına rağmen bu süreç tüm esnaf ve sanatkarlara olumsuz olarak yansıdığı da bir gerçektir. Mağdur olan kesimin yalnızca iş yerleri zorunlu olarak kapatılan esnaf olmadığı gibi, iş yeri açık olmasına rağmen evde kal çağrıları ile ülkemizdeki ticaretin neredeyse tamamen durma noktasında olduğu bir gerçektir “ dedi.

SORUN VE İSTEK

Günay, esnafın bu zor durumdan kurtulması için Pamukova Esnaf Odası olarak neler yapıldığı yönündeki soruya ise “ Esnaflarımızın bu önemli süreçteki sorunlarını, isteklerini Ankara’ya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna bir rapor halinde bildiriyoruz. Konfederasyonda, ilgili bakanlıklara bu raporları ve istekleri sunuyor  “ dedi.

TALEP EDİLMEMELİDİR

Esnafların bu süreci en az zararla atlatması için ne gibi tedbirler alınmalı yönündeki soruya Günay, kredi taksitlerinin ertelenmesi kanıt göstermeden tüm esnafa uygulanması gerektiğini Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonuna ilettiklerini ifade ederek, “Ödemlerini zamanında yapamayan esnafın siciline yansımaması sağlanmalıdır. Bu süreçte esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için ödemelerini zamanında yapabilmeleri için nakit ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilecek kredilerin sıfır faizli olması gerekmektedir. İş yerlerini gelen emirler doğrultusunda belirsiz bir süre ile kapatmak zorunda kalan esnafın evine ekmek götüremeyecek konuma geldiği bilinmeli esnaflar işyerlerini açana kadar bağ-kur ve sigorta primleri erteleme yapmak yerine hiç talep edilmemelidir “ dedi.

KÜÇÜK ESNAF

İş yerleri kapalı olan esnaflara ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri, kiralarını ödeyebilmeleri için karşılıksız yardımlar verilmesi gerektiğini konfederasyona ilettiklerin. İfade eden Günay ” Özellikle iş yerleri zorunlu olarak kapalı tutulan esnafın toplum sağlığı için yaptığı fedakarlığın göz önüne alınması bu esnafın hayatını idame ettirmekte yaşayacağı sıkıntının tüm kesimlere sirayet edeceği üzerine bastıra bastıra gerekli mercilere aktarıldı. Bu süreçte ülke ekonomisinin zarar görmemesinin yolunun küçük esnafı ayakta tutmaktan geçtiğinin gerektiğini Ankara’ya ifade ettik “ dedi.

ESNAFIN SESİ

Esnaf ve Sanatkarlar Odasının asli görevinin esnaf  sanatkarlar ile devlet kurumları arasında köprü oluşturmak vazifesini görevini getirmeye devam edeceğini ifade eden Günay, “ Esnafımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Kaldı ki son birkaç gündür devletimizin esnafların mağduriyetlerini giderme yönünde aldığı ve hayata geçirmeye çalıştığı bazı uygulamalar var. Yani ilettiğimiz isteklerin geri dönüşünü almaya başladık. Bu sadece Pamukova Esnaf ve Sanatkarlar odasının isteği değil tüm Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkarlar odalarının da isteği” dedi.

VEFA SOSYAL DESTEK GRUBU

İlçede Kaymakam Recai Karal Başkanlığında Vefa Detek Grubunun oluşturulduğuna da dikkat çeken Günay, “Koronovirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle  Esnaf Odasının , Pamukova Kaymakamlığı koordinesinde oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubuyla koordineli çalışacağız.  İlçe kaymakamımızın Vefa Sosyal Destek Grubuna dahil olduk. Odamız ve esnafımız her zaman olduğu gibi yine bu zor günlerde sorumluluk üstlenmeye hazır. Virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlarımız, kronik rahatsızlığı olanlar ve evden çıkmayan tüm vatandaşlarımızın evlerine esnaflar olarak servis hizmeti vereceğiz. Ekonomimizin dinamosu olan esnaflarımız vatandaşımızın istemesi durumunda evlerine ihtiyaçları karşılayacaklar. Zaten mahalledeki sosyal görevlerini ihmal etmeyen bakkallarımız, vatandaşlarımız ile karşılıklı ilişkilerini sürdürmekle birlikte herkese bir telefon kadar yakın olacak  ” dedi.

MASKE DAĞITILDI

Günay Vefa Destek Grubu oluşmasını sağlayan başta İçişleri Bakanı Soylu’ya,  Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir’a, İlçe Kaymakamı Recai Karal’a, Belediye Başkanı Güven Övün’e destek grubunda olan tüm kurum amirleri ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti. “Esnaf ve Sanatkarlarımızı uygulamaya geçirilen kurallara  riayet etmelerini rica ediyorum” Günay son olarak “ Bu süreci hem sağlık yönünden, hem de ekonomik yönden en kısa zamanda, en az zararla atlatabilmek için tüm esnaf ve sanatkarlarımızın uygulamaya geçirilen kurallara  riayet etmelerini rica ediyorum.  Zorunlu olmadıkça halkımız evlerinde dışarıya çıkmasın “ dedi. Bu arada Pamukova Esnaf Odası İlçede Çarşamba günü kurulan İlçe pazarındaki esnaflara Koronavirüs önlemleri kapsamında maske dağıttı.

Yorumlar (0)
parçalı bulutlu