//Nurettin Eryılmaz-Selen Saatli//

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şubesi ile Adapazarı Belediyesi, belediye binasının meydanında 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 22. yılında, deprem duyarlılığını artırmak amacıyla “Depreme Duyarlılık” sergisi açtı. Depremle ilgili aydınlatıcı bilgiler içeren görseller ve 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında şehirden manzaraların yer aldığı sergide o günlerin acısı bir kez daha yüreklerde hissedildi.

Sergi açılışının ardından Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Halk54.com mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Adapazarı ilçe sınırları içerisinde orta hasarlı binanın bulunmadığını ifade eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, özellikle deprem öncesi yapılan yüksek katlı binalara mutlaka performans analizi yapılması gerektiğini söylerek vatandaşlara öneride bulundu.

Başkan Mutlu Işıksu, "Hasarlı olan binalar yıkılmış hatta yerine yenileri yapılmış çok sayıda binamız vardır. Yeter mi yetmez, devam etmesi gerekir. Çevrenize baktığınızda zaten bunu gözlemlersiniz. Dolayısıyla, Adapazarı Belediyesi olarak iyi bir örnek ortaya oymak istiyoruz. Ama bu dönüşüm, belediye bir yandan, STK’lar bir yandan, vatandaşımız bir yandan, elbirliği ile gerçekleştirmemiz gereken çaba isteyen bir süreç. Yarın Sakarya’ya baktığınızda deprem kuşağı olmayacağını kimse söyleyemez. Buna hazırlıklı olmak açısından mümkün olduğu kadar deprem öncesi yapılmış binalarımızın muhakkak performans analizini yaptırmak gerekiyor. Ona göre güvenli hale getirip gerekli tedbirleri almamız lazım. İnşallah vatandaşlarımız bu yönde hareket ettiğinde, ki bazı noktalarda bizlerde destek olduk." dedi.

"Eylül ayı içerisinde örnek olsun diye güzel bir haber açıklayacağız" diyen Başkan Mutlu Işıksu, "Bizim görev yaptığımız sürede kendini yenileyen binalarımız da oldu. Öncesinde de mutlaka yenilenme oldu. Ama bunun devam etmesi lazım. Hatta artarak devam etmesi lazım. Buna teşvik içinde biz güzel bir örnek olmak adına, eylül ayında inşallah amaçladığımız projeyle örnek bir kentsel dönüşümü ortaya koymak istiyoruz. Bu proje için 1 buçuk yıldır bunun üzerinde çalışıyoruz. Çok detaylı çalıştık. Kolay değil, çünkü çok sayıda hak sahibi de oluyor. İnsanlara da çok adaletli bir şekilde yaklaşmanız gerekiyor. Kimsenin hakkını zayi etmememiz gerekiyor. Dolayısıyla titiz bir çalışma gerçekleştirdik. Hem kamuoyunun hem de hak sahiplerinin memnun olacağı bir çalışma olsun diye gayret ettiğimizi göreceksiniz. İnşallah örnek teşkil eder de diğer çevrelerdeki yapacağımız alan sahipleri bu projeyi görerek içleri rahat olur ve heves ederler düşüncesindeyiz. Tedbirde bu çalışmalardan geçiyor. Teşvik etmek için, destek olmak için her zaman Adapazarı Belediyesi olarak yardıma hazırız. İnşallah örnek projeyi ortaya koyduğumuzda kamuoyunu nezdinde hep beraber gözlemleyeceğiz." dedi.