Kaynarca OSB’de arazileri kamulaştıranların ev ve arsa satın almalarının, Mobilya OSB’ye çalışmaya gelenlerle ve Makina OSB’deki şantiye çalışanlarının konut talebini artırdıklarını belirten Kaymak, “Geçen yıl 250 bin liraya satılan dairelerin fiyatı 400 bin liraya çıktı” dedi. 

İNTERNETTEN SATIŞI DESTEKLERİZ

Kaynarca Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Kaymak’ın ülke ve ilçe ekonomisi konularında yaptığı değerlendirme şöyle;

“Dünya artık dijital çağda Büyükşehir’in çalışmasını gönülden destekleriz. Biz de dernek olarak bunu düşünürüz, kafamızda harmanlarız, yeniliklere hazır olmak lazım

İNŞAAT PİYASASI HAREKETLENDİ

Pandemi döneminde bir durağanlık yaşadık dünya ekonomisiyle birlikte. Biz inşaat sektöründe hizmet veren bir firma olarak pandemiden sonra çok büyük bir atılım ve talep oldu. Şu anda inşaatları yetiştiremiyoruz. Bunda OSB’lerin de payı var. OSB sahasında mobilyacılarda dışarıdan gelen işçilerin konut talebi. Makinecilerde şantiye çalışanlarının konut talebi de piyasayı canlandırdı. 

TARLA YERİNE EV ARSA

Kamulaştırma paralarıyla vatandaşlar tarımsal arazi almak yerine ilçede gayrimenkul alım yarışına girdiler. Ev arsa alıyorlar. Yatırım yapmaya da devam ediyorlar, bunun ilçe ekonomisine katkısı büyük oldu. 

İNŞAAT MALİYETİNDEKİ ARTIŞ

İnşaat sektöründe çoğu kalemde yüzde 70’e varan zamlar var. En büyük kalem demir çimento suçlanıyor ama  dolabın kulpundan tutun her şeyle yüzde 75’e kadar gelen zam kalemleri var. 

Hükümetimiz seramik sektöründe ihracatı yüzde yüz serbes bırakması, içeriye mal satma zorunluluğunun kalkması,  istediğimiz ürünü bulamamayı getirdi Ürünler karaborsaya düştü. 

Geçen yıl Kaynarca’da 250 liraya satılan daire fiyatları 400 liraya çıktı.

Türkiye’de müteahhitlerin inşaatları yavaşlatma, durdurma eylemi yapıyorlar. Çimentocuların yurt dışına satması da sıkıntı getiriyor. 

KAPİTALİST SİSTEM

Türk milleti olarak dürüst olmalıyız. Serbes piyasa ekonomisine yıllar önce geçmişiz. Dünya ile entegre olacağız madem dürüst olacağız. Okullar başlıyor kiralara zam yapıyoruz. Depremde nakliyat fiyatlarına zam yapıyoruz. Pandemi oluyor gıda fiyatları zamlanıyor. Ama üreticiden yine aynı fiyattan alınıyor. 

Bir maskeyi 12 liraya almışlığım bile var. Hükümet ilan etti 2 liraya düştü. Serbest piyasa ekonomisini kenara almalıyız. Her fahiş ürünle ilgili Sanayi Bakanlığı müdahale etmeli.”