Konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

29.04.2020 tarihinde saat 19.30 civarında Hendek Şube Müdürlüğümüz tarafından içmesuyunda koku olduğu tespit edilmiştir. Kurumumuzca ivedilikle görevlendirilen ekiplerimiz tarafından depo ve şebekelerimizde yapılan ölçümler sonucunda klor miktarlarının 0,5 mg/lt normal ve standart seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ancak suda benzin ya da plastik kokusuna benzer bir koku bulunduğu görevliler tarafından tespit edilmiştir. Bu tespit sonucunda su parametrelerinin detaylı analizlerini yapmak üzere şebekenin farklı noktalarından İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Hıfzısıhha ve kendi ekiplerimizce ayrı ayrı su numuneleri alınmıştır. Sağlık Müdürlüğü tarafından alınan numuneler analiz edilmek üzere İstanbul 1 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarına acilen gönderilmiştir.

Halk sağlığı için acilen depo ve şebekelerin hızla tahliyesine karar verilerek uygulamaya geçilmiştir. Su kesintisine gidilmiş ve bir taraftan tedbirler alınırken diğer taraftan durum derhal Genel Müdürümüz Dr. İlyas Demirci tarafından Sakarya Cumhuriyet Başsavcısına bizzat bildirilmiştir. Başsavcılığın yazılı talimatıyla Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından harekete geçilmiş olup müvekkil idare ekipleri ile birlikte sahada kontroller yapılmıştır. Bu suretle olay hakkında adli soruşturmanın SASKİ Genel Müdürlüğümüz ihbarıyla başladığı ve devam ettiği bilinmektedir.

29.04.2020 tarihinde müvekkil idarenin İlçe İşletmeler Daire Başkanı bizzat sahada çalışmaları yürütmüş olup tüm gece boyunca SASKİ Genel Müdürlüğümüz ekipleri çalışmalarını sürdürmüştür. Olay gecesi olayla ilgili yazılı şikâyette bulunmak ve ifade vermek üzere Hendek İlçe Jandarma Komutanlığına başvurulmuştur. Bu başvuru ile SASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından olayla ilgili suç duyurusu yapılmıştır. Ayrıca SASKİ Genel Müdürlüğümüzde görevli diğer personeller tarafından da Hendek İlçe Jandarma Komutanlığında bilgi sahibi olarak yazılı beyanda bulunulmuştur.

Depolarda ve şebekede tahliye işlemi devam ederken ekipler Hendek ilçemizin ana içmesuyu kaynağı olan ilçe merkezine 32 kilometre uzaklıkta ve 750 metre kotundaki Dikmen-Balkaya Kaynağına gidilmek suretiyle kokunun kaynağı araştırılmıştır. Hendek ilçesinin içme ve kullanma su ihtiyacının temin edildiği bu kaynaktan kilit altında tutulan maslaklar marifetiyle toplanan su, çelik isale hatları vasıtasıyla içmesuyu depolarına ulaştırılmaktadır.

SASKİ Genel Müdürlüğümüz ekipleri tarafından isale hattı boyunca sürekli kilitli bulunan maslaklar kontrol edilirken ana kaynakta bulunan maslağın kilitlerinin yerinde bulunmadığı tespit edilmiştir. Yine kaynaktan daha aşağı bir noktada bulunan bir diğer maslağımız kontrol edilirken bu noktada şikâyete konu kokunun bulunduğu tespit edilmiştir. 29.04.2020 tarihinde Hendek İlçesi

Dikmen kaptajındaki mevcut durum ve yapılan işlemler görevlilerce tutanak altına alınmış ve tespit edilmiştir.

Alınan numuneler ve yapılan ilk analizlerde klor nedenli bir kokunun varlığına neden olacak miktarda klor bulunmadığı, standartlar çerçevesinde normal seviyede klor bulunduğu da tespit edilmiştir. Anlık olarak durumu takip eden SASKİ Genel Müdürlüğümüz ekipleri aynı gün saat 22.30 itibariyle sistemdeki suyun tahliye edilmesi ve maslağın arındırılması sayesinde içmesuyu hattında koku kalmadığını tespit etmişlerdir.

İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından İstanbul 1 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarlarına gönderilen numunelerin kati analiz sonuç raporu henüz resmen tarafımıza teslim edilmemiştir. En kısa zamanda bu raporların tarafımıza teslim edileceği bilgisi alınmıştır. Sonuçlar alınır alınmaz gerekli hukuki ve resmi işlemler başlatılacaktır. Olay gecesi anında alınan su numunelerine ilişkin İstanbul 1 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı analiz sonuçlarının Cumhuriyet Başsavcılığınızca soruşturma dosyasına celp edilmesini talep edilmiştir.

Bununla birlikte SASKİ Genel Müdürlüğümüz ve İlçe Sağlık Müdürlüğü laboratuvarında yapılan analiz sonuçları Cumhuriyet Başsavcılığına arz edilmiştir. Ayrıca İstanbul 1 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarları kati analiz sonuç raporları SASKİ Genel Müdürlüğümüze resmi yazıyla tebliğ edildiğinde derhal Başsavcılığına arz edilecektir.

SASKİ Genel Müdürlüğümüz, olayın ilk anından bu yana gerek Cumhuriyet Başsavcılığımız gerekse Hendek İlçe Jandarma Komutanlığı ve sair kolluk güçleri ile tam bir koordinasyon ve uyum içinde olayın adli boyutunun ortaya çıkarılması için gayret göstermektedir. SASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından halk sağlığını tehdit eden koku yayılımı olayı öğrenildiği andan çok kısa bir süre içinde gerekli tüm acil müdahalelerin yapılması suretiyle giderilmiştir. Aynı şekilde önceden beri alınagelen tedbirlerin güçlendirilmesi suretiyle güvenlik konusunda hiçbir taviz verilmemektedir. 29.04.2020 tarihinde 22.30 saati itibariyle tüm Hendek İçmesuyu Sisteminde en ufak bir tereddüde mahal verecek, koku izlenimi oluşturacak hiçbir emare kalmamıştır. Kaynağın ilk noktasından, depolara ve vatandaşlarımızın evlerine ulaşan şebekenin her bir noktası alınan tedbirler sayesinde güvenli tutulmuştur. Bu husus olayı takip eden günlerde, bağlantılı olduğu değerlendirilebilecek herhangi bir hastalık şikâyetiyle ilçe hastanesine başvuru bulunmamasından da anlaşılmaktadır.

Tüm bu nedenlerle 29.04.2020 tarihinde yapmış olduğumuz suç ihbarı kapsamındaki şikâyetimizin sürdüğünü bildirir, hâlihazırda şikâyet ve ihbarımız ile başlatılmış bulunan soruşturma kapsamında, soruşturmanın genişletilmesi ve olayın ortaya çıkarılabilmesi için SASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından elde edilen bilgi ve belgeler Cumhuriyet Başsavcılığa sunulmaya devam edilmektedir.