//Nurettin Eryılmaz//

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Eylül ayı meclis toplantısında ÇAYKUR'u nasıl ayağa kaldırdığını ayrıntılarıyla anlattı.

Başkan Yüce, "ÇAYKUR bitmişti, çökmüştü... İlk sene tamamen karanlık... ÇAYKUR A'dan Z'ye 5 ile faaliyet yapıyordu. 5 ilde çay sektörü var. 5 ilin geçim kaynağının ağırlığı çaylık. Rize'de yüzde 99, diğer illerde yüzde 50, yüzde 45, yüzde 30... Yani her ile dağılmış bir sektör. Netice itibariyle çökmüş, bahsettiğim gibi 5 denge yok olmuş. 1 sene sonra ilk konuya parmak bastık, Allah'ta sonuçlarını bize nasip etti. Ve kurumu 2 senede düze çıkardık. Hiç kar etmemiş kuruluş, tarihinde ilk defa ben görevdeyken kar etti. Üniversitede bir ihale açtım, bir üniversite ihaleyi aldı, personel yapısıyla ilgili bir çalışma yaptı, önerilerini sundu, onu uyguladık. Bilim olmayınca olmuyor. Bilimsel... Personel yapımızı gözden geçirdik, ödemeler dengesini gözden geçirdik. Maliye ve Hazine ile çok yakın çalıştık. Bakanlıkla, uzmanlarla çok yakın çalıştık." dedi.

Başkan Yüce, "Hatırlarsanız çayı veriyordunuz, ne zaman para alıyordunuz? Oğlan askere gidiyordu, askerden geliyordu anca o zaman ödemeler yapılıyordu. Verdiği hammaddenin çayın parasını alıyor, öyle bir sektördü. Şimdi ödemeleri öder hale getirdik. Mal bir tarafa, para bir tarafa. Bilimin ışığında, tecrübelerin ışığında Allah'ım yardım etti. Şimdi ilk gün gittim niye anlattım bunu. İlk gittiğimde Sanayi Odası Başkanı demeç veriyor, diyor ki çay bitti, çaydan kurtulalım. Bu ne demek biliyor musunuz, bütün sektörde faaliyet gösterenleri sıfırlamak... Rize'yi biliyorsunuz, dağ-taş çay... Dünya'da böyle bir il yok. Hemen bir basın toplantısı yaptım, Sanayi Odası'nın yapmış olduğu beyanı şiddetle kınadım. Öyle birşey yok. Çay bitmez. Çaydan kurtulmayalım, çayı kurutalım. Bu demecime inandılar ve insanlar 'bu genel müdür geldi, mutlaka bunda bir hikmet vardır' diye tekrar çaya sarıldı. Bizim ilk projemiz 'umut'tu, umut verdik." dedi.