Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 3 ilçeyi sınırlarına alacak olan ve yaklaşık 4 bin dekar alanı kaplayacak olan Melen Botanik Vadisi yada Melen Balsuyu Ormanı için çalışmalar devam ediyor.

Son olarak Ekrem Yüce'nin "projede ciddi emek harcamaktayız. Burada atıl durumda bulunan alanı ekonomiye katkı sağlamak amacıyla değerlendiriyoruz" dediği proje için çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, vadinin içerisinde atlı güvenlik görevlileri konuşlandıracak. Alınan bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi projenin geniş yapısı ve arazi şartlarından dolayı, güvenliği atlı ekiplere teslim edecek. Bu kapsamda proje içerisinde bir adet at ağılı kurulacak.

Henüz kesin olmayan ve teyit edilmeyen bilgilere göre de burada yer alacak olan atlar, İstanbul'un Adalar ilçesinde faytonlarda kullanılarak büyük zorluklar yaşayan hayvanlardan olacak. Atlar bu sayede fiziksel işkencelerinden kurtulmalarının ardından doğal hayatına dönecek. hem de daha sağlıklı bir ortamda yaşamaları sağlanacak.

MELEN BOTANİK VADİSİ PROJESİ NEDİR?

Melen Botanik Vadisi ismi ile bilinen Melen Balsuyu Ormanı ile ilgili Melen Botanik Vadisi projesinde Türkiye’nin en uzun ve estetik bal ormanının oluşturulacak. Proje kapsamında arıcılığın teşvik edilmesi, tıbbi aromatik bitkilerde ürünler elde edilmesi, apiterapi merkezleri, arılıklar, arı ürünü işleme tesisleri ve tıbbi aromatik ürün işleyen tesislerde kurulacak. Bölge halkının gelir düzeyini de arttıracak olan proje aynı zamanda içerisinde vatandaşların güvenle ve keyifle vakit geçirebilecekleri sosyal alanları da barındıracak.

Proje, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak olan Melen İsale Hattının üzerinde kurulacak olan orman ve botanik vadilerden oluşan bir yeşil alan koridoru olacak. 69 kilometre uzunluğa sahip olacak olan bu yeşil alan hattında, adaçayı, kekik, biberiye, akasya çiçekleri yetiştirilecek. Ayrıca bölgede arıcılık faaliyetleri yürütülecek.

Melen Botanik Vadisi Kocaali, Karasu ve Kaynarca'yı kapsayacak. Projenin Kaynarca bölümünün bir kısmı ise Acarlar Longozunu da içine alacak. Proje kapsamında yıllık 12 ton biberiye, 8,7 ton lavanta, 3 ton adaçayı ve 258 kilo kekik yetiştirilecek. Yetiştirilen bu ürünlerin satışı için ise 10 yıllık bir kiralama ihalesi yapılacak. İhaleyi kazanan firma, bu bölgede yetişen bu ürünlerin satış ve işlemesini yapacak.

 Proje Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde gerçekleşecek. 69 kilometrelik Balsuyu Hattı boyunca toplam 4 adet botanik vadi oluşturulacak. Proje içerisinde bal yetiştiriciliği için bal ormanları da olacak. İSKİ ile imzalanan protokol çerçevesinde ise Melen İsale Hattından, içmesuyu amaçlı günlük 40 bin metreküp ve arıcılık ile bal ormanının sulama ihtiyacı için 3 bin 500 metreküp olmak üzere toplamda 43 bin 500 metreküp ham su kullanımı yapılacak.