Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla şehirde gürültülü alanların tespiti için " Sakarya gürültü haritası" hazırlandı. Hazırlanan haritalar kapsamında Sakarya gürültü eylem planının 2020 yılı içerisinde tamamlanması beklenirken, proje Arifiye karayolundan kaynaklı gürültü haritası ve eylem planı hazırlanması çalışmalarına da başlanıldı.

Gerçekleştirilen modelleme çalışması sonucunda, etki alanı içerisinde yer alan tüm kaynaklar katkıları açısından karşılaştırıldığında karayolu kaynaklı gürültünün diğer kaynaklara oranla çok daha baskın olduğu tespit edildi.

Karayolu kaynaklı gürültünün önlenmesi ya da azaltılarak sınır değerlere indirgenmesi için çeşitli eylem planları hazırlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulacak.  Ayrıca, ilçelerdeki eylem planı yapılacak sıcak noktalar belirlenerek söz konusu sıcak noktalarda yapılabilecek eylem planları değerlendirildi. Sakarya gürültü haritası için çalışmalar sürerken, proje için halkın katılımı ve bilinçlendirilmesi için anket çalışması yapılacak.