Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Ekim Meclis Toplantısı’nda Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları paylaştı. SASKİ marifetiyle 18 projenin tamamlandığını, 13 projenin ise yapımına devam edildiğini dile getiren Başkan Yüce, 6 yeni proje için ise hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Yüce, 484 milyon 100 bin liralık yatırımın tamamlandığını 174 milyon 100 bin liralık yatırımın ise devam ettiğini ifade ederek, toplam yatırım bedelinin 658 milyon 200 bin liraya ulaştığını söyledi.

Kilometrelerce içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu hatları

Başkan Ekrem Yüce, 30 ayda 484 milyon 100 bin lira maliyetle tamamlanan 18 projeyi şu sözlerle paylaştı: “Hemşerilerimizin güvenle ve sağlıklı su tüketebilmesi için ihtiyaç duyulan bölgelerin içmesuyu altyapısını yeniliyoruz. 478 bin metre şebeke yenileme çalışması yaptık. Toplam maliyeti 46 milyon lira olan projemizi çok şükür tamamladık. Şehrimizin kanalizasyon şebekesi ihtiyacını karşılamak üzere harekete geçtik ve tam tamına 48 milyon lira yatırım yaptık. Yeni yerleşim yerlerinde kanalizasyon hatları inşa ettik. Yetersiz kalan bölgelere yeni hatlar yaptık. Toplamda 121 bin metrelik kanalizasyon hattı üzerinde çalışma yaptığımız projemizi çok şükür tamamladık. Yenileme çalışmaları kapsamında tamı tamına 44 milyon lira değerinde 74 bin metre uzunluğundaki yağmursuyu şebeke imalatını tamamladık.”

Kayıp kaçakla mücadele

“Şehrimizdeki su kayıplarını azaltmak ve israfı önlemek için ciddi yatırımlar yapıyoruz. Adapazarı, Serdivan ve Erenler’de 52 adet izole alt bölge odasını devreye alarak su kaçaklarını en aza indirdik. 4 milyon 300 bin lira yatırımla ilk etabını tamamladığımız projemizi çeşitli çalışmalarla devam ettirecek ve israfın önüne geçeceğiz. Toplamda 19 milyon 600 bin lira kazanca tekabül eden 13 milyon 100 bin metreküp su tasarrufu sağladığımız projemiz hizmete aldık. Sakarya Köprülü Kavşak projemizi inşa ettiğimiz bölgede ilerleyen yıllarda hemşerilerimizin bir mağduriyet yaşamaması adına 200 metrelik çelik hat imal ederek hattımızı yeniledik. 2 milyon değerindeki çalışmamızla bölgenin altyapı geleceğini garanti altına aldık.”

İçmesuyu ve atıksu laboratuvarı hizmette

“Kurduğumuz SCADA Sistemi ile şehrimizin genelindeki 465 istasyonu, depoları, terfi istasyonlarını takip ediyoruz. Böylece su akışında yaşanabilecek aksaklıkları, bakım ve onarım ihtiyaçlarını ve kalite değişimini 7 gün 24 saat takip edebiliyoruz. 5 milyon lira yatırımla hayata geçirdiğimiz projemizi çok şükür tamamladık. Sağlıklı tüketim ve çevre dostu artıma bizim için çok önemli. Tükettiğimiz suyun sağlık kalitesini sağlayacak ve çevreye zarar vermeyen bir arıtma imkânı sunacak yeni bir laboratuvar inşa ettik. Hızırilyas içme suyu tesisinde bin 720 metrekarelik bir alanda bölgenin en büyük su analiz laboratuvarını kurduk. 15 milyon lira değerindeki projemizin inşaatını tamamladık.”

Akçay Barajı’nın suyu musluklara ulaşıyor

Akçay Barajı projesini 95 milyonluk yatırımla tamamladıklarını ifade eden Başkan Yüce, “2019 yılında yalnızca yüzde 56’sı tamamlanmış halde devraldığımız Akçay Barajı ve İsale Hattı projesini 95 milyon lira yatırım yaparak tamamladık. 2021 yılı itibariyle buradan elde ettiğimiz su şebekelere ulaştırılarak hemşerilerimizin hizmetine sunuldu. Ayrıca baraj üzerindeki 3 hidroelektrik santraliyle de yıllık 10 bin hanenin ihtiyacına denk gelen enerji üretiyoruz. Projemizi çok şükür tamamladık ve hemşehrilerimizin hizmetine sunduk.”

Sağlıklı ve kesintisiz içmesuyu

“Su kayıplarının sık yaşandığı Hendek’te kayıpları azaltmak ve israfı önlemek için hayata geçirdiğimiz projeyle yıllık 800 bin metreküp su tasarrufu yapıyoruz. 1 milyon 700 bin lira yatırımla 816 bin lira kazanç sağladığımız projemizi çok şükür tamamladık. İçmesuyu kaynakları yetersiz olan Arifiye Kemaliye, Kışlaçay, Boğazköy, Çınardibi mahalleleri ile Geyve İlimbey mahallesinde yaşayan hemşerilerimizin su sorununu çözdük.1 buçuk milyon lira yatırımla 19 kilometrelik içmesuyu hattı inşa ettik. Yaklaşık 2 bin 200 hemşerimizin içmesuyu ihtiyacını karşılayan projemizi çok şükür tamamladık. Eskibıçkı ve Bıçkıatik mahallelerinin sağlıklı ve kesintisiz içme suyuna kavuşması için 2 buçuk milyon değerinde bir yatırım yaptık. 5 bin 700 metre içme suyu hattı, 2 içme suyu deposu ile bölge halkının 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak projemizi hizmete aldık.”

İçmesuyuna dev yatırımlar

“Sapanca’nın içme suyu sorunu yaşayan 17 mahallesinin ihtiyacını karşılamak için 11 bin metrelik içme suyu hattı ve 3 bin metreküplük içme suyu deposu inşa ettik. 13 buçuk milyon liralık yatırımla 90 bin kişinin sağlıklı ve güvenilir içme suyu ihtiyacını karşılayacak projemizi çok şükür tamamladık. Taraklı ve Geyve’deki kırsal mahallelerinin sağlıklı ve kesintisiz su ihtiyacını karşılamak için 3 etaptan oluşan bir proje hazırladık. 82 bin metrelik içme suyu hattı ve 6 içme suyu deposuyla projenin ilk etabını tamamladık. Projenin diğer etaplarıyla birlikte Geyve’deki kırsal mahallelerin içme suyu ihtiyacını da tamamen karşılayacağız. Projemizin 26 milyon lira değerindeki ilk etabını çok şükür tamamladık.”

Karasu’da 41 milyonluk altyapı projesi

“Karasu’da ekonomik kullanım ömrünü tamamlamış içme suyu hattı yeniledik. Modern tekniklerle kurulan 3 depo ve 300 kilometrelik şebeke hatlarıyla Karasu merkez mahallelerinin içme suyu ihtiyacını karşıladık. Yenilenen şebeke ile aynı zamanda kayıp-kaçak oranımızı yüzde 22 seviyelerine getirmeyi başardık. 41 milyon lira yatırımla 315 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak projemizi çok şükür tamamladık. Şehrimizin bugün var olan ve gelecek yıllarda ortaya çıkması muhtemel içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik projelerimiz hız kesmeden sürüyor. 9 ilçemizdeki 23 mahallenin sağlıklı ve güvenilir içme suyu ihtiyacını karşılamak için 3 bin 700 metrelik sondaj kuyusu açtık. 5 milyon lira yatırımla toplamda 245 l/s içilebilir su kaynağı bulduk.”

Adapazarı’nın 3 mahallesinde atık su sorunu tarih oldu

“Adapazarı Bağlar, Süleymanbey ve Köprübaşı mahallelerinin atık su sorununu tamamen çözerek kanalizasyon hatlarını Karaman’daki atık su arıtma tesisimize bağladık. 20 bin metre kanalizasyon hattına ve 10 milyon lira yatırıma sahip projemizi hizmete aldık.

SASKİ hizmetlerini e-devlete taşıdık

“Hemşerilerimizin alt yapı ihtiyacını karşılamak için gündüz gece demeden gayretle çalışıyoruz. Bu çalışmaları yürütebilmemiz ve hemşerilerimize daha iyi hizmet sunabilmemiz için gerekli donanıma sahip olmamız gerekiyor. Bu bakış açısıyla ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak için Hanlı Depomuzun bulunduğu alanda 300 metrekarelik hizmet binası ve arşiv sistemleri binasını inşa ettik. 3 milyon 600 bin lira yatırım yaptığımız projemizi çok şükür tamamladık. Çağın gerekliklerine ayak uydurmak ve koronavirüs salgının yayılım hızını kesmek için abonelik işlemlerimizin tamamını online platforma taşıdık. 450 bin abonemiz, vezne ve şubelerimize gelmeden kurumumuzun web sitesi üzerinden E-Devlet şifreleri aracılığıyla sözleşme fesih işlemleri, taksitlendirme, devir-tahakkuk işlemleri ve sözleşme yenileme işlemlerini yapabiliyorlar. Dijital Dönüşüm Projemizi çok şükür hemşehrilerimizin hizmetine sunduk.”

Alternatif içmesuyu kaynakları oluşturuluyor

Başkan Yüce, 174 milyon 100 bin liralık yatırım bedeline sahip 13 projede çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, “Hemşerilerimizin güvenle ve sağlıklı su tüketebilmesi için şehrimizin içme suyu altyapısını baştan sona yenilemeye devam ediyoruz. 35 kilometrelik yeni hat imalatı ile 2 buçuk milyona mal olacak projemizi 2021 yılı sonunda tamamlayacağız. Adapazarı Şehit Cengiz Ulusinan caddesinde 3 bin 200 metre kanalizasyon imalatı ile caddenin atık su sorununu çözüyoruz. 3 milyon lira değerindeki projemiz devam ediyor. İçme suyu kaynakları yetersiz olan 10 ilçemizin 35 mahallesinde toplam 4 bin 700 metre sondaj çalışması yapacağız. 2021 yılı içerisinde bin 645 metre sondaj çalışmasını bitirdik ve 150 lt/sn debili su kaynağı bulduk. 5 milyon 500 bin lira maliyeti olan çalışmamızı 2022 yılı sonuna kadar tamamlayacağız.”

14 bin güneş paneli kurulacak

“Karaman Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesini 55 bin metrekarelik bir alanda kuruyor, 14 bin güneş paneliyle şehrimizin en büyük tesisini hayata geçiriyoruz. Kurulu gücü 5 MW (megawatt) olacak santral ile yıllık 4 bin hanenin tüketimine denk enerji üreteceğiz. 32 milyon lira maliyetle tamamını öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz projemiz devam ediyor.”

Akyazı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi tamamlanıyor

“Mevcut ihtiyacı karşılamada yetersiz olan Akyazı arıtma tesisimizi yeniliyoruz. Akyazı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile yıllık 9 milyon metreküp atık su arıtacak ve 75 bin kişinin ihtiyacını karşılayacağız. 35 milyon değerindeki projemizi inşallah yılsonunda tamamlayacağız. Ferizli’deki atık suları 17 bin metrelik kanalizasyon hattıyla Karaman’daki arıtma tesisine taşıyoruz. 76 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak 36 milyon lira değerindeki projemiz tüm hızıyla devam ediyor.”

11 mahallenin su kayıpları azalacak

“2019 yılında yaşanan sel felaketinde zarar gören Şerbetpınarı İçme Suyu Arıtma Tesisini, Taraklı Tuzla ve Hendek Dikmen bölgesindeki içme suyu hatlarını muhtemel taşkınlara karşı koruyacağız. 8 milyon 500 bin lira değerindeki proje devam ediyor. Serdivan’da ki 11 mahallemizde su kayıplarını azaltmak ve israfı önlemek için 6 bin 500 metrelik içme suyu hattı ve 3 içme suyu deposu inşa ediyoruz. Proje kapsamında 32 Evler Mahallesinde ayrıca 2 bin metrelik yağmur suyu hattı da yapacağız. 10 milyon lira değerindeki projemizi inşallah 2021 yılı sonunda tamamlayacağız.”

Taraklı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi tamamlanıyor

“Tarihi ve kültürel dokusuyla göz bebeğimiz olan Taraklı’ya yakışan bir arıtma sistemi kuruyoruz. Proje ile 5 mahallenin atık sularını doğaya kazandıracağız. Yıllık 700 bin metreküplük atık su arıtma kapasitesine sahip arıtma tesisimiz, önümüzdeki yıllarda 20 bin kişinin ihtiyacını karşılayabilecektir. 18 milyon lira yatırım değerine sahip projemiz devam ediyor. Su kayıplarını azaltılması ve israfın önlenmesi için hayata geçirdiğimiz projelerimizden birini de Kocaali’nde gerçekleştiriyoruz. Kocaali’nde 11 mahalle ve 43 bin kişinin faydalanacağı proje tamamlandığında 500 bin metreküp su tasarrufu ve 550 bin lira kazanç sağlanacaktır. 2 milyon 600 bin lira değerindeki projemiz sürüyor.”

Yeni yağmursuyu ve içmesuyu hatları

“Yüksek su kayıp oranına sahip Erenler Dilmen ve Hacıoğlu mahallelerindeki 2 bin metrelik içme suyu hattını yenileyeceğiz. Ayrıca 6 bin metrelik yağmur suyu şebekesi inşa ederek yağmur sonrası ortaya çıkan sorunlara çözüm sunacağız. 3 milyon 700 bin lira değerindeki projemiz devam ediyor. Geyve Merkez ve Pamukova Üst Mahalleler İçme Suyu Projesi ile 11 bin 500 metrelik içme suyu hattı ve 2 içme suyu deposuyla 13 mahallede yaşayan 33 bin hemşerimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacağız. Projemizin yatırım bedeli 10 milyon 500 lira.”

Akyazı’da 2 mahalleye yeni kanalizasyon altyapısı

“Akyazı Harunusta ve Yunus Emre Mahallelerindeki mevcut kanalizasyon hatlarımızı yenileyerek daha etkin ve verimli hale getiriyoruz. Yenilenecek 5 bin metrelik kanalizasyon hattıyla 4 bin hemşerimizin ihtiyacını karşılayacağız. 6 milyon 800 bin lira değerindeki projemiz devam ediyor. İnşallah devam eden projelerimizi hızla tamamlayarak hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Hayırlı olmasını diliyorum.”

6 proje için hazırlıklar tamamlanıyor

SASKİ marifetiyle hayata geçirilmesi planlanan 6 projede de hazırlıkların sürdüğünü ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Kaynarca Atık Su Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon Projesi ile doğayı korumaya devam edeceğiz. Sakarya’nın en önemli doğal güzelliklerinden olan Acarlar Longozu’nu korumak için başta Kaynarca olmak üzere longoz çevresindeki yerleşim yerlerinin atık sularını toplayacak ve arıtacağız. Yıllık 1 milyon metreküp su artıma kapasitesine sahip olacak tesis 18 bin hemşerimizin ihtiyacını karşılayacaktır.

Atık sular için yeni kanalizasyon hatları

“Serdivan’ın Kazımpaşa, Raşadiye ve Hamitabat mahallelerinde ikamet eden 2 bin 500 hemşerimizin atık su problemini çözmeyi planlıyoruz. 25 bin metrelik kanalizasyon hattı inşa etmeyi planladığımız projenin yapımını inşallah en kısa sürede başlayacağız. Söğütlü’de yaşayan 6 bin 500 hemşerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 12 bin metrelik kanalizasyon hattı inşa edeceğiz. Serdivan Kemalpaşa SAÜ Kampüsü civarında genişleme alanında yaşayan 2 bin 500 hemşerimizin atık su problemini çözüme kavuşturmayı planlıyoruz. İnşa edeceğimiz 2 bin 500 metrelik kanalizasyon hattıyla bölgedeki atık suları doğaya zarar vermeden ve çevremizi koruyarak Karaman Atık Su Arıtma Tesisine taşımayı planlıyoruz.”

İhtiyaç olan bölgelere yeni yağmursuyu ve içmesuyu yatırımları

“Adapazarı Kudüs (İtfaiye) caddesinde bin 400 metrelik yağmur suyu hattı inşa ederek yağışlarda meydana gelen sorunları çözüme kavuşturacağız. Adapazarı, Söğütlü ve Kaynarca’nın 30 mahallesinde yaşayan 10 bin hemşerimizin ihtiyacını karşılayacak 39 bin metrelik içme suyu hattı inşa etmeyi planlıyoruz. Hedefimiz inşallah bu bölgelerdeki içme suyu ihtiyacını kalıcı olarak çözüme kavuşturmaktır.” dedi.

Tüm şehre eşit hizmet

Başkan Yüce, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bizleri bu makama layık gören hemşerilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına sadece Büyükşehir Belediyesi olarak değil SASKİ, BELPAŞ, Fidan AŞ, Sera AŞ gibi tüm iştiraklerimizle birlikte gündüz gece çalışıyoruz. Yaklaşık 20 yıldır tüm halkımızın şahit olduğu gibi Cumhurbaşkanımız. Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde çıktığımız bu yolda memur, işçi, çiftçi, esnaf, iş insanı, sanayici, turizmci gibi kısacası tüm meslek gruplarına eşit mesafede hizmet etmeye devam edeceğiz. Bir kere daha bu çalışmalara verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Hizmetlerimizin Sakarya’mıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Tamamlanan 18 Proje;

-İçmesuyu Şebeke Yapımı ve Yenileme Projesi

-Kanalizasyon Yenileme Projesi

-Yağmursuyu Projesi

-Su Kayıplarını Önleme Projesi

-Sakarya Köprülü Kavşağı İçmesuyu Şebeke Projesi

-SCADA Sistemi Projesi

-Akçay Barajı ve HES Projesi

-Hendek 1. Etap Su Kayıplarının Azaltılması Projesi

-Arifiye Kemaliye Grubu İçmesuyu Projesi

-Eskibıçkı ve Bıçkıatik İçmesuyu Projesi

-Bağlar, Süleymanbey ve Köprübaşı Kanalizasyon Projesi

-İçmesuyu ve Atıksu Laboratuvar Projesi

-Sapanca İçmesuyu İsale Hattı Projesi

-Taraklı ve Geyve İçmesuyu Projesi

-Karasu İçmesuyu Projesi

-Hanlı Hizmet Binası ve Arşiv Sistemleri Projesi

-İçmesuyu Sondaj Projesi

-SASKİ’de Dijital Dönüşüm

Devam Eden 13 Proje;

-Muhtelif İlçelerde İçmesuyu Projesi

-Adapazarı Şehit Cengiz Ulusinan Caddesi Kanalizasyon Projesi

-Muhtelif Bölgelerde İçmesuyu Sondaj Projesi

-Karaman GES Projesi

-Akyazı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Projesi

-Ferizli Kanalizasyon Projesi

-Afette Hasar Gören Tesislerin Onarımı Projesi

-Serdivan Su Kayıplarının Azaltılması Projesi

-Taraklı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Projesi

-Kocaali İçmeyu İkmal Projesi

-Erenler Hacıoğlu ve Dilmen Kısmi İçmesuyu ve Yağmursuyu Şebeke Yenileme

-Geyve Merkez ve Pamukova Üst Mahalleler İçmesuyu Projesi

-Akyazı Harunusta ve Yunus Emre Mahalleleri Kanalizasyon Projesi

Planlanan 6 Proje;

-Kaynarca Atıksu Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon Projesi

-Kazımpaşa Mahallesi Kanalizasyon Projesi

-Kudüs Caddesi Yağmursuyu Projesi

-Söğütlü Kanalizasyon Projesi

-Adapazarı, Söğütlü ve Kaynarca İçmesuyu Projesi

-Serdivan Kemalpaşa Mahallesi Kısmi Kanalizasyon Projesi