Sakarya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Sosyal Gelişim Merkezi’nin konferans salonunda gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin başkanlığında gerçekleşen toplantıda gündem dışı konuşmaların ardından 5 ilave ile 65 gündem maddesi karara bağlandı.

SGK Kavşağı ile ulaşım rahatlayacak
Şehrin gelişimi için durmaksızın yola devam ettiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Ekrem Yüce, “2019 yılı boyunca toplam 425 bin ton asfaltı yollarımızla buluşturduk. 2020’de ise hedefimiz 500 bin ton asfalt. Tüm bu asfaltı üretim maliyetimiz toplam 185 milyon liradır. Çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Biliyorsunuz SGK Kavşağı’nın ihalesini gerçekleştirdik. Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerimizin kesişim noktasında inşa edilecek olan SGK Köprülü Kavşağı ile üç ilçenin de ulaşımını rahatlatmayı planlıyoruz. İhalesi yapılan köprü, istimlak bedelleri, çevre düzenlemeleri, altyapı ve üstyapı maliyetleri ile toplam yaklaşık 35 milyon lira bedelle inşa edilecek” dedi.

Çevremizi birlikte düzenleyeceğiz
Başkan Ekrem Yüce, “Hep birlikte içinde yaşadığımız şehrimizin fiziksel ve kültürel yapısını daima diri tutacak, etik ve estetik kuralların hakim olduğu bir şehir hayal ediyoruz. Kentte yasayanların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini düzenleyen kentli olma etiği, kentli haklarının yaşama geçirilebildiği sürdürülebilir bir kentte mümkündür. Bu kapsamda biz de Kent Etiği Bildirgesi’ni hazırlıyoruz. 2 çalıştay gerçekleştirdik. Dahasını da gerçekleştirmek için çalışmalarımız sürecek. Bizim şehrimiz işimizden çok daha önemlidir” dedi.

370 bin kişi yararlanacak
Akçay Barajı ile şehrimizin su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayacaklarını söyleyen Yüce, “Son bir yılda yaptığımız 95 milyon lira harcamayla Akçay Barajının %91’lik kısmını tamamladık. Toplam maliyeti 215 milyon lira olan Akçay Barajı, yıllık ortalama 40 milyon m³ su tutma kapasitesine sahip. Akçay Barajı ve onu besleyen 2 su alma yapısıyla Sapanca Gölü’nden beslenen nüfusun yüzde 60’ının yani 370 bin kişinin içme suyunun ihtiyacını karşılıyoruz. Eylül sonunda inşallah Akçay Barajı’nın suyunu şehrimize vermiş olacağız” dedi.

Şehre yeni meydanlar geliyor
Açıklamalarına devam eden Başkan Ekrem Yüce, “Geyve Meydan düzenlemesinde de ihalemizi gerçekleştirdik. Şehrimizin doğal ve tarihi güzelliklerine sahip olan Geyve ilçemizin merkezini ve bağlı sokaklarını, bölgenin dokusuna uygun bir proje ile yeniden düzenliyoruz. Şehrimizde yoğun bir ticari hayatın olduğu Unkapanı Meydanı da hayata geçireceğimiz proje ile yeni ve estetik bir görünüme kavuşacak. İnşallah Unkapanı Meydanı’nda gerçekleştireceğimiz proje için 24 Temmuz’da ihaleye çıkacağız” sözlerini söyledi.

İhtiyaç sahiplerini süt ve bal ile buluşturuyoruz
Ekrem Yüce, “Bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz bir çalışma var: Bal54 ve Süt54. Her Cuma saat 12’de Şemsiyeli Park’taki Bal Evi’nin önündeki kazanlarda, her hafta bir iş adamımızın desteği ile Bal ve Süt Çeşmesi’nden ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın doğal ve sağlıklı bala ulaşabilmelerini sağlıyoruz. Süt ve Bal çeşmelerimizi dolduran hayırseverlerimize sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum” ifade etti.

Bisiklet Vadisi Dünya’ya açılıyor
Sakarya’nın eşsiz bir organizasyona ev sahipliği yapacağını hatırlatan Başkan Ekrem Yüce, “Yine bildiğiniz gibi bu yıl dünyanın gözleri Sakarya’mızda olacak. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştireceğimiz UCI 2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonasına ev sahipliği yapacağız. Vadideki hazırlıklarımız sürüyor. Şehrimizin tanıtımına ve turizmine büyük katkı sağlayacak olan organizasyon Ekim ayında gerçekleştirilecek” dedi.

Ülkemize hayırlı olsun
“Geçtiğimiz haftalarda Danıştay tarafından verilen kararla Ayasofya yeniden Cami olarak hizmet vermeye başlayacak. Bunun gerçekleşmesine ön ayak olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum. İnsanlığın ortak kültürel mirasını koruyarak Ayasofya’nın yeniden camiye dönmesini sağlayan yargı kararı ve Cumhurbaşkanlığı düzenlemesinin hayırlı olmasını diliyorum. Sizleri en içten duygularımla selamlıyor, alacağımız kararların hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Duyarlı olmak zorundayız
Artık Sakarya’da yerel yönetimlerin etkinliklerinde havai fişek kullanımını ortak bir karar ile kaldırdıklarını ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Grup toplantımızda ilçe belediyelerimizle aldığımız karar sonrasında etkinliklerde havai fişek kullanımını kaldırdık. Ortak bir karar aldık. Artık hiçbir etkinliğimizde havai fişek kullanmayacağız. İnşallah Sakarya’mızda Büyükşehir başta olmak üzere diğer belediyeler kutlamalarda bunu yapmayacak. Duyarlı olan bütün herkese çok teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızdan da duyarlı olmalarını talep ediyoruz” dedi.

Gündem Maddeleri
1. maddeden 28’e kadar İmar ve Bayındırlık komisyonundan geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi. 29. madde Plan ve Bütçe komisyonundan geldiği şekilde kabul edildi. 30. maddeden 46. maddeye kadar olan kısım İmar ve Bayındırlık komisyonuna, 47. madde Hukuk komisyonuna oy birliği ile havale edildi. 48, 51, 52, 53, 54, 55 ve 54. maddeler oy birliğiyle, 49. madde oy çokluğuyla kabul edildi. 50. Madde İmar ve Bayındırlık komisyonuna iade edilirken, 60 ve 61. Maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. 62, 63, 64 ve 65. maddeler İmar ve Bayındırlık komisyonuna havale edildi. 59. madde 17 Temmuz Cuma günü görüşülmesi kararlaştırıldı.