ELEŞTİREL PAYLAŞIM

AFAD Deprem Dairesinde Jeoloji mühendisi olan Dr. Ramazan Demirtaş, kişisel sosyal medya hesaplarından sürekli olarak deprem ile ilgili bilgiler paylaşıyor. Son günlerde deprem tahmincilerin kandırmacadan başka bir şey olmadığını dile getiren Demirtaş, bu konu hakkında sürekli eleştirel paylaşımlar yapmaya devam ediyor.

ÇARK CADDESİ

Son olarak halk arasında 99 depremi olarak bilinen 17 Ağustos Marmara depreminden sonra Çark Caddesi'nde çekilen bir fotoğrafı paylaşarak düşüncelerini ifaden eden Demirtaş'a takipçilerinden biri ''Çark Caddesi’ndeki binalar nasıl bir zemin üzerine yapılmış? Burası fay hattına ne kadar yakındı?'' sorusu üzerine cevap veren Demirtaş, ''Çark caddesi tamamen sıvılaştı. Eski bir bataklık ve Sakarya nehrinin eski taşkın düzlükleri. Fay uzaklığı yaklaşık 7-8 km.'' diyerek cevap verdi.

ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?

Yüzeye yakın kum tabakalarında, kum tanecikleri arasındaki boşluklara ani sismik kuvvet (deprem) uygulandığı zaman, tanecikler arasındaki denge bozulur ve zeminde durağan ve dağınık halde bulunan su içeriği yüzeye doğru hareket ederek zemin yüzeyine çıkmaya başlar. bu olaya zemin sıvılaşması adı verilir.