Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı imzasıyla TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ'ın tek çatı altında toplanarak TÜRASAŞ oldu. Bu kararın ardından Ulaşım İş Sendikası Genel Başkanı Cihad Koray açıklamalarda bulunurken, cevaplanması için sorular sordu.

Karar sonrası 3 kurumu nelerin beklediğinin net olmadığını ifade eden Koray, "Bu birleşme ile ilgili kurumsal yapılanmanın 3 ay içerisinde tamamlanacağı söylensede bu sürenin çok daha uzun olacağını düşünüyorum" dedi.

3 kurumun tek çatı altında toplanmasından sonra akıllarda olan soruları gündeme getiren Ulaşım İş Sendikası Genel Başkanı Cihad Koray, cevaplanmasını istediği şu soruları sordu;

"Bu kurumların isimleri ile birlikte hukuki statüleri ortadan kalkmış mıdır?

Bu kurumların şuanda işletme faaliyetlerini sürdürdükleri açık ve kapalı alanlar, sosyal tesisler, lojmanlar ve taşınmazların tamamı TCDD'ye aittir. Bu durumda işletme alanlarının ve taşınmaların yeni şirkete devrinin yapılıp yapılmayacağı veya ne kadarının devredileceği?

TÜRASAŞ'ın bu üç kurumun çalışan personelinin tamamını alıp almayacağı.

TÜRASAŞ tek başına bir şiket mi olacaktır yoksa birkaç ortağı olacak mıdır? Bu ortaklar kimler veya hangi kurumlar olacaktır? En yenisinin yarım asırdır fazla geçmişi olan demiryollarının çeken ve çekilen araçlarının teminini yapan bu kuruluşların tek çatı altında toplanmasının gerekçesi nedir?"

Soruların cevaplarının özellikle bu 3 firmada çalışan işçileri yakından ilgilendirdiğinin altını çizen Koray, "Kararnamede göre bu kurumlar Genel Müdürlük vasfını kaybetmiş gözüküyorlar. Çalışanlar nazarında bunun da olumsuz yansıması olacaktır. Özellikle Adapazarlı olup da TÜVASAŞ'ta görev yapan personelin daire başkanı, genel müdür yardımcısı ve genel müdür gibi üst düzey pozisyonlara atamaları artık çok zorlaşacaktır. Atanabilenler ise Ankara'ya taşınmak zorunda kalacaklardır. Kısacası 1985 yılında çıkılan yolun sonuna gelinmiştir.Bu birleşme ile Sakarya'nın hem yurt içi hem yurt dışında tanınan bir markası kaybedilmiştir. Dolayısıyla bu birleşmeyi savunan, iyi oldu diyen, bu yönden görüş bildirenleri hayreyle ve üzüntüyle takip ediyorum.Yeni kurulan şirketin TCDD ile hiçbir organik bağı kalmadığı için bundan sonra Demiryollarının ihtiyaç duyduğu çeken ve çekilen araçların bakım, onarım ve üretim gibi işler için açılacak ihaleye katılarak almak zorunda kalacaklardır. Yani bu sektörde faaliyet gösteren yerli ve yabancı şirketlerle yarışacaktır" ifadelerini kullandı.